Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

NAJK in gesprek met minister Verburg over Q-koorts

Op 19 augustus 2010

Op verzoek van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vond op 18 augustus een informeel gesprek plaats tussen een delegatie jonge geitenhouders en minister Verburg. Het onderwerp wat op de agenda stond was de Q-koorts.

NAJK signaleert dat er onder de geitenhouders veel onduidelijkheid en frustratie leeft over het beleid rondom de bestrijding van de Q-koorts. Het doel van het gesprek was enerzijds om de problematiek en de gevolgen van het beleid aan te kaarten. Anderzijds wilde NAJK ook samen met minister Verburg vooruit kijken, en de toekomst van de geiten- en schapenhouderij bespreken. Geitenhouder William van der Burg hoort bij de delegatie geitenhouders die mee was naar Den Haag. "Het is altijd goed als je langs mag komen. Ik hoop dat de minister iets doet met de aangedragen ideeën, die zijn er genoeg namelijk". In het gesprek met Minister Verburg hebben de geitenhouders uitgelegd wat voor henzelf en hun bedrijf de gevolgen zijn van de Q koorts en de bestrijding daarvan. Daarnaast hebben zij een voorstel gedaan om samen met de sector hard te werken aan maatregelen die het imago van de sector kunnen beschermen en versterken. Hierbij wordt gedacht aan het ontwikkelen van een instrument wat mogelijk een herhaling van de problematiek rond soortgelijke ziekten kan voorkomen. Een voorbeeld hiervan is gebruik maken van opgezette logistiek rondom het tankmelk monstering.
Jurgen Veron van NAJK: "De geiten- en schapenhouderij in Nederland heeft door het gevoerde beleid harde klappen gehad, waar NAJK zich niet altijd in kan vinden, maar het is belangrijk naar de toekomst te kijken en daar wil NAJK zich voor blijven inzetten".
Concreet konden de jonge geitenhouders na het gesprek helaas nog niet zeggen hoe ze nu verder moeten. Voor hen blijft de toekomst vooralsnog onzeker.