Gemeente IJsselstein


IJsselstein loopt vooruit op Wabo

Met de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) op

1 oktober 2010 is de omgevingsvergunning een feit. De omgevingsvergunning komt in de plaats van de bouwvergunning, milieuvergunning, kapvergunning, monumentenvergunning en vijfentwintig andere gemeentelijke en provinciale toestemmingen. Zo werkt het ministerie van VROM aan de verbetering van de dienstverlening door de overheid.
Burgemeester en wethouders van IJsselstein hebben besloten vooruitlopend op de komst van deze nieuwe wetgeving reeds nu al hier rekening mee te houden. Al sinds januari wordt de handhaving van alle illegale bouwwerken die door de Wabo vergunningsvrij worden opgeschort. Vanaf 17 augustus 2010 worden de aanvragen om bouwvergunning getoetst aan de komst van de nieuwe regelgeving. Hierdoor kan al vroegtijdig worden bekendgemaakt dat geen bouwvergunning meer nodig is.

Eén omgevingsvergunning
Wie een huis of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten en gebruiken krijgt te maken met veel vergunningen en voorschriften voor wonen, ruimte en milieu met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingtermijnen, leges en toezichthouders. Door de invoering van de Wabo worden 25 vergunningen en 1600 formulieren ondergebracht in één vergunning, de zogenoemde omgevingsvergunning. Inwoners krijgen vanaf 1 oktober 2010 nog maar te maken met één vergunning, één loket, één besluit en één procedure.

Digitaal vergunning aanvragen
Het ministerie van VROM heeft een systeem ontwikkeld die de vergunningaanvraag automatiseert, het zogenaamde Omgevingsloket online. Via een vragenboom kan worden vastgesteld of bouwplan bijvoorbeeld vergunningsplichtig is en welke extra onderdelen of activiteiten moeten worden opgenomen in deze vergunning. Op basis van de antwoorden stelt de module een aanvraagformulier samen. Deze kan met bijlagen digitaal worden ingediend.