GroenLinks brandveilige veestallen hard nodig Grote tekst

Regels voor brandveilige veestallen hard nodig

Donderdag 19 augustus 2010, 16:38u - Linda Voortman
GroenLinks wil dat er speciale brandregelgeving komt voor dieren. Door een maas in de wet bestaat er op dit moment geen regelgeving die dieren beschermt tegen brand in hun stallen of hokken. Stichting Wakker Dier geeft aan dat er dit jaar al meer dan 117.000 kippen, varkens en koeien levend zijn verbrand. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: "Doordat de Woningwet bij nieuwbouw soms wordt omzeild, staan duizenden weerloze varkens, koeien, geiten of kippen bloot aan een omgeving die niet brandveilig is. Deze praktijken moeten wat GroenLinks betreft zo snel mogelijk een halt toe geroepen worden."

In 2007 zijn zowel de Woningwet als de VROM-richtlijn gewijzigd op het punt van dierenwelzijn en beheersbaarheid van brand. Het Bouwbesluit 2003 is echter niet gewijzigd waardoor gemeenten nog steeds bouwvergunningen kunnen afgeven voor stallen die niet voldoen aan de nieuwe regelgeving. Wakker Dier beraadt zich op een beroep in een eerder aangespannen rechtszaak over aanpassing van brandveiligheid in veestallen. Voortman: "Ik roep de demissionaire minister van Wonen, Wijken en Integratie op om de maas in de wet aan te pakken. Het Bouwbesluit 2003 moet alsnog afgestemd worden met de Woningwet en de VROM-richtlijn, zodat brandregelgeving ook voor dieren gegarandeerd is."

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Voortman (GroenLinks) aan de demissionaire minister van Wonen, Wijken en Integratie over de EenVandaag uitzending over brandveiligheid in veestallen:
1. Hebt u kennis kunnen nemen van de EenVandaag uitzending op 9 augustus jl. over brandveiligheid in veestallen?
2. Wat is uw reactie op de stelling van Wakker Dier dat door een maas in de wet, zijnde het niet aansluiten van het Bouwbesluit 2003 op de in 2007 gewijzigde Woningwet en de VROM-richtlijn, dieren in veestallen evenveel bescherming krijgen tegen brand als levenloze industrie en dat hierdoor alleen al dit jaar meer dan 117.000 kippen, varkens en koeien levend verbrand zijn?
3. Kunt u inzichtelijk maken wat de beweegreden is geweest om het Bouwbesluit 2003 niet aan te passen na de wijziging van de Woningwet in 2007 aangaande dierenwelzijn en de wijziging van de VROM-richtlijn in 2007 aangaande beheersbaarheid van brand? Zo nee, waarom niet?

4. Kunt u inzichtelijk maken of er nog andere wijzigingen van Woningwet en VROM-richtlijn zijn geweest die niet in het Bouwbesluit 2003 zijn doorgevoerd?

5. Deelt u de mening dat juist in de bouw van veestallen bovenal rekening gehouden zou moet worden met het welzijn van de dieren, vooral de brandveiligheid? Zo ja, bent u bereid om wet- en regelgeving hierop af te stemmen? Zo nee, waarom niet?