GroenLinks
Student heeft recht op betaalbare woonruimte

Donderdag 19 augustus 2010, 18:00u - lindavoortman
Student heeft recht op betaalbare woonruimte

Universiteiten verwachten dit jaar een massale toestroom van nieuwe studenten. Extra docenten, overvolle collegezalen en een run op studentenkamers. GroenLinks wil dat het tekort aan studentenhuisvesting eindelijk eens wordt aangepakt. Tweede Kamerlid Linda Voortman (woordvoerder volkshuisvesting): "Studentenhuisvesting lijkt een stoelendans met veel te weinig stoelen te worden. Ieder jaar meer studenten en minder studentenkamers. Dit probleem moet nu maar eens echt worden opgelost."

Vooral in populaire studentensteden als Amsterdam, Utrecht en Groningen is nu al een tekort aan woonruimte voor studenten. Door de steeds groeiende toestroom van nieuwe studenten zullen de wachtlijsten voor een kamer alleen maar groeien en de kamerhuren nog verder stijgen. "Studenten hebben recht op voldoende betaalbare woonruimte. Het bouwen voor studenten door woningbouwcorporaties moet aantrekkelijker gemaakt worden. Bijvoorbeeld door het verstrekken van huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte. Daarnaast staan er miljoenen vierkante meters aan leegstaande kantoren te wachten op bewoners", aldus Voortman.

GroenLinks doet een beroep op de demissionaire minister van WWI om met de start van het nieuwe studiejaar in actie te komen voor de studenten. Hij zou het actieplan studentenhuisvesting nieuw leven in kunnen blazen en aanvullen, zodat het tekort aan studentenhuisvesting en de te hoge kamerhuurprijzen kunnen worden aangepakt. Voortman wil na het reces tevens een debat over studentenhuisvesting in de Tweede Kamer.