Bouwvakker achter de geraniums vandaan


De Klussenier en UWV trekken samen op

ASSEN, 20100819 -- Ook in Assen zijn de effecten van de recessie in de bouw fors merkbaar. Vooral als 40+er ben je na het verlies van je baan vrijwel kansloos en lijkt het einde van je carrière in zicht. Tenzij.... op dinsdag 24 augustus houdt het UWV Assen van 18.00 tot 20.00 uur een bijeenkomst over franchise. Een van de deelnemende franchisegevers is De Klussenier. Deze grootste franchiseorganisatie in de bouw met 240 Klusseniers is op zoek naar met name veelzijdige vakmensen van 40+ers die weigeren achter de geraniums te gaan zitten.

Als bouwvakker mag je blij zijn wanneer je iedere morgen om 6 uur nog op de linkerbaan van de snelweg in het bouwbusje van je baas zit want het betekent dat je tenminste nog werk hebt. Velen zitten inmiddels thuis en het Instituut voor de Bouwnijverheid verwacht dit jaar een afname van 8,5% aan werkgelegenheid. Dat betekent nog eens een verlies van 40.000 arbeidsplaatsen. Deze rasechte bouwvakkers komen achter de geraniums omdat hun baas ze na jaren noeste arbeid voor bewezen diensten heeft bedankt. Wat rest is de martelgang naar het UWV/Werkplein.
Wilger van de Beek van De Klussenier: `Steeds vaker horen wij bij De Klussenier de verhalen van veelzijdige vakmensen die op een zijspoor zijn gerangeerd. En omdat het in de grote bouw heel erg slecht gaat, is de kans dat je aan de bak komt praktisch nihil. Bereid om stevig aan te pakken mag je opeens niet meer meedoen! Of je nu uitvoerder, opzichter, planner of (meewerkend) voorman bent: blijkbaar komt iedereen zonder pardon aan de beurt. Onze logica zegt dat veel meer vakmensen, die toch deel willen blijven nemen aan het maatschappelijk proces, zich eens vrijblijvend zouden moeten oriënteren op een eigen bedrijf waar hun vakmanschap nog volledig aan bod komt en gewaardeerd wordt. Er is echter altijd de angst voor de sprong in het diepe die eigenlijk niet nodig is. Ook in deze regio hebben we voorbeelden van veelzijdige vakmensen die het lef hadden om het initiatief in eigen hand te nemen en met succes!'
Hoe dat te rijmen valt met andere onderzoeken waaruit blijkt dat de recessie in de bouw grotendeels aan zgn. klusbedrijven voorbijgaat, is volgens Wilger van de Beek, marketingdirecteur van De Klussenier, makkelijk te verklaren. Volgens hem toont onderzoek van het instituut BouwKennis aan dat de `bazen van klusbedrijven' zich grotendeels richten op kleinschalige renovatieprojecten door consumenten. In tegenstelling tot de stilgevallen nieuwbouwmarkt is dit renovatiesegment minder conjunctuurgevoelig. Klusbedrijven hebben inmiddels een prominente plaats in het bouwproces veroverd.
De Klussenier is marktleider. Er zijn inmiddels ruim 240 Klusseniers in Nederland die baas van hun eigen klusbedrijf zijn. Ook deze vakmensen hadden voor de start van onderneming de prangende vraag of ze wel voldoende werk zouden hebben en een goede boterham konden verdienen. Wilger van de Beek: `Deze doorzetters hebben uiteindelijk de stap genomen en verdienen respect. Ze zijn gestart omdat ze veelzijdig vakman zijn en slim genoeg om te beseffen dat je beter onder begeleiding kunt beginnen dan als éénpitter. Bij De Klussenier word je geholpen om te leren ondernemen. Dat is een uitgekiend traject dat tot succes leidt. Wij hebben de cijfers voorhanden dat als je wilt werken er een toekomst voor je open ligt. Wie plannen heeft om voor zichzelf te beginnen, zou eens vrijblijvend moeten informeren. Ook 40+ is bij ons welkom, graag zelfs. Eenderde van alle vakmensen die nu Klussenier wordt, zit zonder baan. Wij kunnen ze vaak weer aan de bak helpen. Dit is nu een praktisch voorbeeld van reintegratie die de overheid geen cent kost maar waar starters écht wat aan hebben.'
De Klussenier is op de bijeenkomst van het UWV/Werkplein aanwezig. Wilger van de Beek: `Het is een ideale kans voor vakmensen die het treft, eens te komen informeren waar hun kansen liggen.





Ingezonden persbericht