The Chocolate Bar ontvangt als eerste 5-sterren classificatie


NIJMEGEN, 20100819 -- Marc Willemse en zijn team van The Chocolate Bar heeft als eerste in Nederland, het 5-sterren certificaat volgens de normen van de Nederlandse Kookstudio Classificatie gekregen.

De classificatie is de eerste in haar soort omdat het hier niet gaat om koken maar om patisserie; o.a het vervaardigen van bonbons tijdens workshops. De classificatie moest hiervoor worden aangepast.
"Ik ben er heel blij mee deze certificering te mogen ontvangen, het onderstreept nogmaals waar we voor staan; gastheerschap, kwaliteit, inspiratie en passie", aldus Willemse.

Onlangs introduceerde de Nederlandse Kookstudio Classificatie (NKC) een landelijk sterrensysteem dat de kookstudiobranche helpt in haar ontwikkeling en professionalisering. Het is een modern en flexibel classificatiesysteem. Met verschillende sterrencategorieën wordt onderscheid gemaakt in een aantal verplichte basisnormen en kwaliteitsaspecten, die waarde toevoegen aan het geheel van de kookstudio. Aan de hand van het aantal sterren kan er nu een keuze gemaakt worden gebaseerd op kwaliteit en niveau.

De diversiteit aan kookstudio's in Nederland is enorm. Ook het aantal bedrijven dat zicht bezig houdt met het geven van workshops in het maken van bonbons is nog niet helemaal te overzien maar het zijn er veel minder dan de kookstudio's. The Chocolate Bar is de enige in Nederland die alleen dat doet. Er zijn veel chocolaterieën die naast het produceren van chocolade en bonbons ook workshops geven. Onderricht wordt gegeven op allerlei niveaus en volgens vele formules, hierdoor wordt het voor consument en bedrijfsleven steeds moeilijker een onderbouwde keuze te maken voor een workshop waar kook-eetplezier verzekerd is.
"Wij zijn gastheer en zorgen voor een geslaagd evenement, dat staat bij ons voorop", zo benadrukt Willemse het. Hij begon zijn bedrijf tien jaar geleden in de keuken van zijn appartement. Vervolgens huurde hij een marktkraam in de circustent tijdens de kerstbeurs in de binnenstad van Nijmegen. Zelf gegoten kerststerren met en zonder hazelnoten vlogen over de toonbank. Een eenvoudig gekopieerd foldertje gaf hij mee, wat resulteerde in het geven van een workshop in de kelder van een hotel. Willemse glundert er nog steeds van "na afloop was ik in de chocoladehemel en ging ik van mijn eerst verdiende geld lunchen". Later kon hij een deel van de bovenste verdieping huren van het voormalig klooster De Commanderie van Sint Jan.
"We hebben het met z'n allen voor elkaar gekregen", zo vult hij nog aan terwijl hij met het classificatiebordje zwaait. Kort geleden hebben mijn collega en ik nog een cursus BHV gedaan. Daarbij gaat het om eventueele calamiteiten die zich kunnen voordoen tijdens het geven van een workshop. We kunnen reanimeren en eenvoudige EHBO uitoefenen. Dat heb je wel nodig als je vaak met veel groepen mensen werkt.

De vraag naar een classificatiesysteem voor kookstudio's is in de afgelopen jaren enorm gegroeid bij zowel de consument als het bedrijfsleven, zeker nu meer dan 1 miljoen klanten jaarlijks door kookstudio's worden ontvangen. Momenteel telt Nederland bijna 500 kookstudio's en zijn er in de afgelopen twee jaar meer dan 60 kookstudio's bijgekomen.
Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar andere bedrijven zoals The Chocolate Bar die workshops geven met betrekking tot het chocolade lekkers. Overigens is The Chocolate Bar de enige in Nederland die alleen maar workshops geeft. De meeste chocolaterieën doen het er bij.


Foto's op: http://picasaweb.google.com/the.chocolatebar.nijmegen/ClassificatieAug2010#