Gemeente Lopik

Installatie tweede camera centrum Lopik

Op 19 en 20 augustus 2010 wordt op de hoek van supermarkt Plus aan de Rolafweg Noord in Lopik een tweede camerapositie geïnstalleerd in verband met handhaving van de openbare orde. Dat weekend wordt het cameratoezicht getest en vanaf vrijdag 27 augustus 2010 zal het officieel gaan draaien.

De gemeenteraad heef op 16 juni 2009 besloten extra geld beschikbaar te stellen voor het cameratoezicht in verband met handhaving van de openbare orde.
De raad heeft toen ook besloten een tweede camerapositie te installeren, waardoor het op te nemen gebied beter te bestrijken is en de kwaliteit van het beeldmateriaal wordt verhoogd zodat herkenning en identificatie beter mogelijk is.

De camera's zullen van vrijdagmiddag 15.00 uur tot maandagmorgen 06.00 uur opnemen. Conform artikel 151c lid 6 van de Gemeentewet mogen de met de camera's gemaakte beelden in het belang van de handhaving van de openbare orde worden vastgelegd en gedurende ten hoogste vier weken (28 dagen) worden bewaard.

In Lopik gaat het niet om het live bekijken van beelden, maar om het registreren van de opnamebeelden. Het cameratoezicht wordt gezien als preventief middel en de opgeslagen beelden kunnen worden gebruikt voor de opsporing van strafbare feiten. Het cameratoezicht wordt na één jaar geëvalueerd. Dan zal worden besloten het cameratoezicht al dan niet voort te zetten.