Gemeente Maassluis

Archeologisch onderzoek in Maassluis

Twee archeologen gaan de komende tijd booronderzoeken in Maassluis uitvoeren. De grondboringen met een diameter van 7 centimeter worden handmatig uitgevoerd en leveren geen schade op. Na analyse van de grondmonsters gaan de boorgaten weer dicht. Het betreft hoofdzakelijk werkzaamheden in het openbaar gebied, maar er zijn ook grondboringen bij particulieren. De eigenaren en bewoners zijn over de werkzaamheden geïnformeerd.

Op grond van de Wet op de archeologische monumentenzorg zijn gemeenten verantwoordelijk voor het archeologisch beleid binnen de stadsgrenzen. Daarvoor heeft Maassluis informatie nodig over wat er zich in de grond bevindt. Er bestaat wel een rapport uit 2003, maar een actuele stand van zaken ontbreekt. Hiervoor zijn de grondboringen nodig, waardoor Maassluis straks een actuele kaart heeft met alle belangrijke archeologische gegevens. Voor de grondboringen is Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie uit Amersfoort ingeschakeld. Dit bureau beschikt over archeologen die over de vereiste deskundigheid beschikken.

Veel gegevens zijn in de afgelopen maanden al verzameld; het inventarisatierapport zal nog dit jaar worden afgerond en aan burgemeester en wethouders worden aangeboden. Voor eigenaren en bewoners heeft deze inventarisatie geen gevolgen.

Waar

In Maassluis gaat het om 54 boringen in het Lepelaarplantsoen, Sparrendal, Uiverlaan, Mozartlaan, Koningshoek (nabij het stadhuis), Heldringstraat, Nijverheidsstraat, P.J. Troelstraweg, P.C. Hooftlaan, Vondelpark, Van Lennepstraat, Hobbemastraat, Jan Steenstraat, Memlinckstraat, diverses locaties in de Aalkeetpolder en aan de Vlaardingsedijk.

Wanneer

Vestigia voert de werkzaamheden uit op donderdag 19, woensdag 25 en op dinsdag 31 augustus en op woensdag 1 september.