Belgische Federale Overheid


Pakistan - Steven Vanackere in New York

Datum: 18 augustus 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere zal op donderdag 19 augustus de buitengewone zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwonen over de humanitaire noodsituatie in Pakistan. In overleg met Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton en Commissaris Georgieva zal Minister Vanackere in New York het woord nemen in naam van de EU.

"De situatie in Pakistan kan niemand onberoerd laten", zegt Minister Vanackere. "De schaal van deze ramp is ongezien en vergt een uitzonderlijke inspanning: het aantal getroffen mensen is enorm en de gevolgen van deze ramp zullen zich nog lange tijd laten voelen voor de bevolking in Pakistan. " Zoals Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel al eerder aankondigde draagt België naast de ruim 4 miljoen EUR humanitaire hulp die hoe dan ook naar Pakistan gaat nog eens 2 miljoen EUR extra bij via het World Food Programme van de Verenigde Naties.

Bijkomende Belgische inspanningen zijn niet uitgesloten maar deze moeten afdoende gecoördineerd worden door de internationale gemeenschap met alle humanitaire actoren en met Pakistan. Mede daarom heeft ons land ook een Belgische expert afgevaardigd in de missie van het `Monitoring and Information Centre' van de EU die donderdag naar Pakistan vertrekt.