Haven Amsterdam

Nautische maatregelen tijdens SAIL Amsterdam 2010

22 juni 2010

Gezamenlijk persbericht Haven Amsterdam, Dienst binnenwaterbeheer gemeente Amsterdam, Korps landelijke politiediensten, Stichting SAIL 2010.

Van 19 t/m 23 augustus vindt in Amsterdam het vijfjaarlijks evenement SAIL Amsterdam plaats. Er worden meer dan 600 deelnemende schepen en duizenden bezoekers via het water verwacht. De afwikkeling van het scheepvaartverkeer vindt plaats in nauwe samenwerking tussen Haven Amsterdam, de Dienst Binnenwaterbeheer van de gemeente Amsterdam (BBA) en het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Diverse nautische maatregelen zijn getroffen om het scheepvaartverkeer tijdens SAIL veilig en vlot te laten verlopen. Zo is er eenrichtingsverkeer, zijn er stremmingen, een snelheidsbeperking en geldt er een aanmeerverbod. Alle maatregelen zijn terug te vinden op www.portofamsterdam.nl. Er is een aparte kaart gemaakt voor de nautische informatie. Bovendien zijn de regels samengevat in de folder 'Regels en tips voor veilig varen tijdens SAIL' die deze zomer wordt verspreid binnen de recreatievaart.

Verplichte vaarrichting

Tijdens de SAIL-INParade op donderdag 19 augustus geldt van 10.00 tot 17.00 uur een verplichte vaarrichting van IJmuiden naar Amsterdam op het Noordzeekanaal, het IJ en de IJhaven. Het is niet toegestaan tegen deze vaarrichting in te varen, te kruisen of in te halen. De maximum snelheid tijdens de SAIL-IN is overal 6 kilometer per uur.

Vaarregels

Voor de SAIL-bezoekers via het water zijn de vaarregels aangepast in het evenementengebied van SAIL. Er is voor SAIL een evenementenvergunning afgegeven voor de IJ-haven, Sumatrakade (SailSation gebied), de Zouthaven, de De Ruyterkade oost en de oevers in stadsdeel Amsterdam Noord, van het Motorkanaal tot de Meeuwenlaan. De speciale vaarregels zijn daarom van kracht voor het gehele gedeelte van het IJ tussen het Stenen Hoofd en de Invaart Amsterdam Rijnkanaal.

De belangrijkste tips en vaarregels zijn:

* Het is niet toegestaan tegen de vaarrichting in te varen, te kruisen of in te halen.

* De maximale vaarsnelheid is 6 kilometer per uur;
* Roeien, zeilen en jetskiën e.d. is uitdrukkelijk verboden;
* Volg aanwijzingen van toezichthouders en verkeersleiders direct op;
* Let op aanwijzingen op de informatieborden;
* Er wordt actief gecontroleerd op stabiliteit, zeewaardigheid, orde en veiligheid op het water.

Eenrichtingsverkeer en stremmingen

Tijdens de SAIL-IN Parade op donderdag 19 augustus geldt van 09.00 tot 17.00 uur een verplichte vaarrichting van IJmuiden naar Amsterdam op het Noordzeekanaal. Daarnaast geldt op het IJ tijdens SAIL een verplichte vaarrichting.

Tijdens evenementen is het SAILSationgebied ten noorden van het Java-eiland, dat door betonning is gemarkeerd, gestremd. Het is voor niet deelnemende schepen niet toegestaan dit gebied in te varen.

Van 19 t/m 22 augustus is elke avond van 21.30 - 22.30 uur het IJ ter hoogte van het Java eiland gestremd in verband met het afsteken van vuurwerk van 22.15 uur tot 22.30 uur.

De sluizen van IJmuiden zijn op 19 augustus tijdens de SAIL-IN gestremd voor overige scheepvaart. Op 23 augustus van 11.00-15.00 uur zijn de sluizen van IJmuiden, met uitzondering van de Zuider- en Kleine sluis gestremd in verband met het vertrek van de schepen.

Tijdens de Pieremachocheltocht op vrijdag 20 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur geldt eenrichtingsverkeer op de route Westerdok, Korte Prinsengracht, (oversteek Amstel) Nieuwe Prinsengracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok.

Daarnaast is de IJ-haven gesloten tijdens het afmeren en ontmeren van de tallships, op 19 respectievelijk 23 augustus.

Maatregelen IJ-haven

De IJ-haven vormt het middelpunt van van het SAIL-terrein. Daar komen de meeste tallships te liggen. Daarom gelden daar ook speciale vaarregels. Zo is de IJ-haven gesloten tijdens het afmeren van de tallships op 19 augustus en tijdens het vertrek op 23 augustus. Particuliere schepen tot 15 meter zijn welkom in de IJHaven, mits deze voorzien zijn van een werkende motor. Schepen die langer zijn dan 15 meter dienen een accreditatie aan te vragen via het Nautisch Evenementen Bureau.

Afmeren

In het SAIL gebied is het voor alle schepen verboden af te meren, tenzij daarvoor toestemming is gegeven door Stichting Sail Amsterdam of het Nautisch Evenementen Bureau. Beroepsvaart zal tijdens SAIL het evenementengebied in konvooi passeren.

Boeien- en bordenplan SAIL

Ten behoeve van SAIL heeft Haven Amsterdam een borden- en boeienplan opgesteld om de maatregelen in het kader van SAIL kenbaar te maken. Er komt een gele boeienlijn met A1 topteken om het evenementengebied SAILSation af te bakenen. Het westelijk en oostelijke gedeelte van het evenementengebied zal door vier grote gele boeien worden aangegeven. Tijdens SAIL zullen er diverse borden geplaatst worden om ondermeer de maximum vaarsnelheid en de vaarrichting aan te geven.

Haven Amsterdam en SAIL

Sinds de eerste editie in 1975 is Haven Amsterdam is nauw betrokken bij de organisatie van SAIL. Ook in 2010 is Haven Amsterdam mede verantwoordelijk, samen met stichting SAIL, voor het toekennen van ligplaatsen voor de tall ships. Samen met het KLPD en BBA is Haven Amsterdam verantwoordelijk voor het handhaven van de veiligheid op het water in het SAIL-gebied en voor het waarborgen van een goede doorstroom van het scheepvaartverkeer op het IJ en in het Noordzeekanaal tijdens SAIL. Ook faciliteert Haven Amsterdam de aan- en afvaarten van de hospitalityschepen in het westelijk havengebied waar tienduizenden zakelijke bezoekers worden ontvangen.

Meer informatie?

Download de folder...

Download de kaart...

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: (020) 523 48 75, anja.vonk@portofamsterdam.nl