Gemeente Coevorden

donderdag 19 augustus concert in Châteauhotel Kasteel Coevorden

Wit-Russische pianiste Lilia Batyreva geeft op donderdag 19 augustus concert in Châteauhotel Kasteel Coevorden

vrijdag 13 augustus 2010

Pianiste Lilia Batyreva uit Brest geeft op donderdag 19 augustus om 20.00 uur een concert in het Châteauhotel Kasteel Coevorden. Dit doet ze samen met sopraan Liudmila Lagutenok. De 75-jarige Batyreva is een bekendheid in Wit-Rusland. Ze heeft concerten gegeven met belangrijke muzikanten en is de organisator van twee festivals in Brest. Tijdens de opening van het Hof van Coevorden in mei 2011 voert ze de compositie Brest/Coevorden uit met professionele koorzangers uit Noord-Nederland en Brest. De compositie is geschreven door Hoite Pruiksma.

De ontvangst van het concert op 19 augustus is vanaf 19.00 uur. De entree bedraagt EUR 20,- per persoon, inclusief een aantal hapjes en drankjes. Omdat er plek is voor maximaal zestig personen dient u van te voren een plek te reserveren. Dit kan door uiterlijk op 18 augustus een e-mail te sturen naar: info@kasteelcoevorden.nl. Vermeld daarbij uw naam, het aantal plaatsen dat u wilt reserveren, uw telefoonnummer en e-mailadres.

Compositie Lilia Batyreva maakt van haar verblijf in Nederland gebruik om samen met componist Hoite Pruiksma te bepalen welke stemmen nodig zijn voor de uitvoering van de compositie. Terug in Brest gaat ze op zoek naar geschikte koorzangers. Hoite Pruiksma was in augustus 2009 delegatielid van het bezoek van de gemeente Coevorden aan Brest. Zijn opdracht was om na het bezoek een compositie te maken dat is geïnspireerd op Brest en Coevorden. De gemeente Coevorden heeft sinds 2000 officiële contacten met Brest. Deze stad is vanwege haar ligging tussen Oost en West-Europa een strategische handelspartner. Ook hebben beide steden een verleden als vestingstad.

Lilia Batyreva
Lilia Batyreva studeerde af aan het conservatorium in Minsk in een speciale piano en concert masterclass. Ze heeft aan meer dan tweehonderd internationale studenten les gegeven die nu over de hele wereld werken. Ook gaf ze concerten met belangrijke musici, zoals pianist Mikhail Voskresensky, professor aan het conservatorium in Moskou. Ze geeft leiding aan het Brest Music Society en organiseert het Internationale klassieke muziekfestival `January Music Parties' dat in 2011 voor de 22e keer wordt gehouden in Brest. Ook organiseert ze ieder jaar de muziekweek voor kinderen in Brest. Ze is met meerdere prijzen onderscheiden, onder meer met de titel `Poland's honorary culture worker' en ze was deelnemer aan verschillende pianoconcoursen, zoals in het Poolse Lublin waar ze later ook jarenlang jurylid was.

Hoite Pruiksma
Hoite Pruiksma dirigeerde verschillende Nederlandse gespecialiseerde koorformaties en was dirigent van het Leeuwarder kamerkoor. Hij werkte eveneens als repetitor bij het Noord Nederlands Concertkoor en het Groot Omroepkoor. In 1993 richtte hij het beroepskoor Capella Frisiae op en werd dirigent/artistiek leider van de Noordelijke Stichting voor Koorzang & Koorscholing; een professionele organisatie waar Capella Frisiae en het Noordkoor (groot koor voor gevorderde amateurzangers) onderdeel van uitmaken. In dit kader heeft hij verschillende koorproducties gedirigeerd, zoals de jaarlijkse Passie concerten. Naast het bekende koorrepertoire dirigeerde hij nieuwe composities en wereldpremières van onder meer Daan Manneke, Pieter Bakker en Simon Pluister. Maar ook onbekende oude muziek zoals de uitvoering van het oratorium `Il Parnasso in Festa' van G.F. Händel.

Liudmila Lagutenok
Lilia Batyreva treedt op 19 augustus op met sopraan Liudmila Lagutenok met wie ze al tien jaar concerten geeft. Lagutenok was solist in het Wit-Russische academische koor `G. Shirma Cappella'. Ze werkt aan de muziekschool voor kinderen in Brest en geeft concerten in verschillende landen als Polen, Rusland en Frankrijk. Ze heeft twee nationale wedstrijden en een internationale wedstrijd op haar naam geschreven.