Boeklancering Watercanon van Amsterdam

13/08/2010 14:42

Waternet

Amsterdam, 13 augustus 2010

AMSTERDAM - Op 19 augustus wordt het eerste exemplaar van de Watercanon van Amsterdam tijdens de openingsdag van SAIL 2010 aangeboden aan de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels. Het Watercanon van Amsterdam is met bijbehorende wandel- en vaargids vanaf 20 augustus verkrijgbaar bij de boekhandel of rechtstreeks bij de webshop www.jipuitgeverij.nl

Amsterdam en water: onlosmakelijk verbonden

'Tulpen uit Amsterdam', 'Aan de voet van de oude Wester', 'Aan de Amsterdamse grachten' Zomaar een greep uit liedtitels over de hoofdstad van Nederland met één gemene deler: WATER!

Als havenstad - ooit aan de Zuiderzee, inmiddels aan Het IJ - en gebouwd op zompige veengrond, hebben Amsterdammers nog dagelijks met water te maken. Uit de kraan uiteraard, onder de brug en bovenal in de structuur van de stad. In de Watercanon van Amsterdam worden wateronderwerpen vanuit historisch perspectief belicht. Denk aan het eerste drinkwater uit de duinen, de verwerking van afvalwater, bluswater, grondwater, dijkbeheer, handel via het water, waterzuivering, speels water, wonen op en aan het water, waterplezier, watersport, waterkunst et cetera.

Het 240 pagina's tellende full colour hardcover boek vertelt in vijftig vensters en maar liefst ruim tweehonderd illustraties en foto's de geschiedenis van het Amsterdamse water en legt de link naar het nu en soms zelfs naar toekomst. De Watercanon van Amsterdam is een gezamenlijke uitgave van Waternet, Stadsarchief Amsterdam, de Haven van Amsterdam, Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA), DPG Amsterdam en JIP Uitgeverij. Een stoet deskundige auteurs en adviseurs leverde input: een blijvend waardevol kijkboek en naslagwerk voor iedereen die van water en van Amsterdam houdt!

Wandel- en vaargidsen

Wie met eigen ogen waterwetenswaardigheden uit de Watercanon wil ontdekken, kan dat te voet of per boot doen. Vier wandel- en twee vaarroutes gaan langs de meest karakteristieke waterplekken van de stad. De gidsen - verkrijgbaar in Engels en Nederlands - zijn 48 pagina's full colour. Bij zowel de gidsen als de Watercanon van Amsterdam zijn in een plastic hoes wandel- en vaarkaarten opgenomen.