Technische Universiteit Delft

Waterstofkarten op het Spui

Op donderdag 19 augustus racet het Delftse studententeam Greenchoice Forze van de TU Delft op het Haagse Spuiplein met de vervuilende benzinekart van nu tegen de schone waterstofkart van de toekomst. Het Spuiplein is daarvoor omgetoverd tot een racecircuit. "Deze demonstratie is een prachtig initiatief dat op een aantrekkelijke wijze laat zien wat er nu al mogelijk is", aldus de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. "Den Haag wil voorop lopen en zich ontwikkelen als ervaringscentrum voor schone, stille en zuinige voertuigtechniek. Daarbij ondersteunen we de introductie van voertuigen met biogas-, waterstof- of elektrische aandrijving." Komende zondag 22 augustus is de Greenchoice Forze waterstofkart ook te zien in Rotterdam tijdens Bavaria City Racing.

Racen op waterstof
Tijdens de race stoot de waterstofkart alleen zuiver water uit. In het hart van deze kart, de brandstofcel, reageert waterstof met zuurstof uit de lucht tot water en elektriciteit. Deze elektriciteit drijft de twee elektromotoren aan waarmee de Delftse kart in vijf seconden accelereert van 0-100 km/uur en een topsnelheid van 120 km/uur bereikt. Om 13.00 uur geeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen het startschot, waarna Greenchoice Forze het met de waterstofkart opneemt tegen een normale kart met een benzinemotor.

Suikerwater voor grip
Het organiseren van de race heeft voor de Delftenaren de nodige voeten in de aarde gehad. Zo bleek tijdens de onthulling van hun nieuwste bolide een maand geleden, dat de ondergrond eigenlijk te glad is om te racen. "We hebben lang nagedacht over dit probleem, terwijl de oplossing erg simpel bleek", vertelt teamleider Koen Lubbers. "Na een feestje kwam een van onze teamleden erachter dat de gemorste cola van de avond ervoor de spekgladde vloer enorm veel grip gaf. Dit bracht ons op het idee suiker in water op te lossen en over het Spuiplein te sproeien. Dat werkt perfect en het is met water ook zo weer te verwijderen."

Greenchoice Forze
Al drie jaar werken ruim 50 studenten van de TU Delft samen om waterstofkarts te ontwikkelen en ermee te racen. "We zijn allemaal racefanaten", aldus Edwin de Kreij, de technische chef van het team. "Maar wij willen dit op een positieve manier benaderen. Zolang het waterstof duurzaam geproduceerd wordt, is de uitstoot van onze kart 0,0."



Technische Universiteit Delft