Gemeente Alkmaar


EMBARGO TOT 19 augustus 2010, 16.00 uur

Alkmaar, 18 augustus 2010

Ere-insigne in goud voor mevrouw In 't Veld-Hoijtink

Op donderdag 19 augustus om 16.00 uur reikt loco-burgemeester W.A.J. van Veen een ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uit aan mevrouw M. In 't Veld-Hoijtink. Dit gebeurt in de Prinsenzaal in het stadhuis van Alkmaar.

Marion In 't Veld-Hoijtink (67) uit Broek op Langedijk krijgt de onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk dat ze in Alkmaar heeft gedaan in verschillende projecten en die nu van grote betekenis zijn voor de stad. In 1998 is mevrouw actief begonnen met de oprichting van een Hospice in Alkmaar. Om dat te realiseren waren onder andere nodig: financiële middelen, samenwerkingsverbanden met organisaties uit alle geledingen van de medische zorg, en verplegend personeel en vrijwilligers. In relatief gezien korte tijd - april 2001 - was het Hospice een feit met mevrouw In 't Veld als waarnemend zorgmanager, projectmanager en manager vrijwilligers aan het hoofd. In 2007, bij haar afscheid, waren er 11 vaste medewerkers in dienst en 120 vrijwilligers. Daarnaast is mevrouw In 't Veld in dezelfde periode, betrokken geweest bij de operationele start van 't Praethuys Alkmaar, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Mevrouw zorgde onder andere voor de locatie, werving en se lectie, en opleidingen van de (vrijwillige) medewerkers. In 2007 richtte mevrouw In 't Veld de "Stichting Respijtzorg Alkmaar" op. Dit is een huis met een warme en huiselijke uitstraling, waar verzorging op maat is ingesteld voor mensen die thuis langdurig en intensief worden verzorgd door hun naasten. Respijtzorg neemt deze zorg volledig over met als doel de mantelzorger even vrijaf te geven. Ook hiervoor heeft ze zich met dezelfde tomeloze enthousiasme als bij de andere projecten ingezet. Het resultaat mag er zijn. Op 26 augustus wordt het eerste Respijthuis van Alkmaar en Nederland geopend. In Alkmaar zullen er nog drie huizen bijkomen. Daarnaast richtte mevrouw in 2004 de Gemengde Lions Alkmaar op. Een jaar later was zij daarvan de eerste vrouwelijke president.

Op de oorkonde die hoort bij de ere-insigne staat vermeld: "als bewijs van waardering voor haar grote verdiensten voor de ontwikkeling van de informele zorg in Alkmaar."