Gemeente De Wolden

Persbericht









Zuidwolde, 18 augustus 2010





Concept Structuurvisie 2010-2030 gemeente De Wolden ter inzage


Vanaf donderdag 19 augustus ligt de concept structuurvisie zes weken ter inzage. Tot en met woensdag 29 september 2010 kunnen inwoners en belanghebbenden een inspraakreactie indienen.

Wat is een structuurvisie?

In de structuurvisie 2010-2030 staat hoe de gemeente in de toekomst met thema's als wonen, leefbaarheid, landbouw, recreatie en natuur omgaat. Welke ontwikkelingen zijn gewenst en waar moeten die ontwikkelingen plaatsvinden? De gemeente is volgens de nieuwe Wet ruimtelijke ordening verplicht om een structuurvisie op te stellen. De visie wordt vastgesteld door de gemeenteraad en is alleen bindend voor de gemeente zelf. Inwoners kunnen er geen directe rechten aan ontlenen. De concept structuurvisie is tot stand gekomen op basis van reacties van inwoners en maatschappelijke organisaties.

Structuurvisie 2010-2030 in hoofdlijnen

De gemeente De Wolden kiest er in de structuurvisie voor om haar grootste kwaliteit, het
zijn van een plattelandsgemeente, te behouden en te versterken. Dat betekent dat het aanwezige landschap drager is voor nieuwe ontwikkelingen. Voor wonen ziet de gemeente de komende jaren uitbreidingsmogelijkheden. Daarbij wordt gekozen voor een flexibel woningbouwbeleid afhankelijk van de vraag naar woningen.

Belangrijk voor de leefbaarheid in de dorpen is het behoud van voorzieningen. Vanwege demografische ontwikkelingen (zoals het wegtrekken van jongeren en de vergrijzing) is clustering in de kerndorpen in de toekomst mogelijk noodzakelijk. De structuurvisie geeft weer dat de gemeente economische ontwikkelingen wil stimuleren zonder de kwaliteit van het landschap aan te tasten.


Meer informatie

De concept structuurvisie met plankaart en de samenvatting kunt u vinden op dewolden.nl onder de rubriek 'inwoners', 'bouwen en wonen', 'structuurvisie'. Hier vindt u ook informatie over de procedure.





Gemeente De Wolden