Gemeente Oldambt


Extra inzet maaien waterplanten Oldambtmeer noodzakelijk

Vanaf dinsdag wordt extra ingezet op het maaien van de beplanting in het Oldambtmeer. Daartoe hebben de provincie Groningen, de gemeente Oldambt en het waterschapHunze en Aa's besloten. Aanleiding is de enorme groei van de waterplanten en de vervelende consequentie dat boten vast komen te zitten. De extra inzet richt zich in de eerste plaats op het vrijmaken van de vaargeul.

Extra maaien noodzakelijk
In verband met de sterke groei van de waterplanten in het Oldambtmeer, ontstaan problemen voor de pleziervaart. Motoren van boten draaien vast in de planten en zeilboten varen zich vast. Begin juli is gestart met het maaien door een speciale maaiboot. In verband met de extreme groei is nu besloten tot het inzetten van twee extra maaiboten. Vandaag start de eerste extra boot. Woensdag start de tweede maaiboot. Prioriteit wordt gegeven aan het vrijmaken van de vaargeul. De beplanting wordt extra kort afgemaaid. Aan de noordzijde van het meer wordt beplanting weggehaald om ruimte te maken voor zeilers.

Waarom waterplanten in het meer
Waterplanten hebben in een meer een belangrijke functie als zuurstofproducent en schuilplaats voor dieren. Bovendien hebben ze een zuiverende werking. Bij de aanleg van het Oldambtmeer zijn op de bodem bedden met begroeiing aangelegd voordat het meer werd gevuld. Deze begroeiing zorgt voor een goede waterkwaliteit (schoon water). Problemen met blauwalg worden daardoor voorkomen.