FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Bericht aan de boomkwekerijsector

(versie 2)

Controles van partijen waardplanten van Anoplophora chinensis (Aziatische boktorren ­ CLB) bestemd voor de opplant De Aziatische boktor (Anoplophora chinensis) is een quarantaineorganisme : in geval van een vondst, is zijn uitroeiing verplicht en gereglementeerd. Dit xylofaag insect veroorzaakt ernstige schade op de meeste loofbomen. De campagne van de verscherpte controles van partijen binnengebracht vanuit de afgebakende zone van boomkwekerijen in Boskoop (Nederland) die dit voorjaar van start is gegaan, is afgelopen : er werd in België geen enkele uitbraak vastgesteld. 1) Controles bij invoer Als gevolg van de toename van het aantal vondsten bij de invoer en de meldingen van uitbraken in verschillende lidstaten, werd de Europese wetgeving gewijzigd. a. Nieuwe bepalingen om het binnenbrengen van deze insecten te vermijden werden getroffen op Europees niveau (Beschikking 2010/380/EU van 7 juli 2010 tot wijziging van de Beschikking 2008/840/EG). Bijgevolg werd het ministerieel besluit van 25 maart 2010 teneinde het binnenbrengen te verbieden in de Europese Unie door een Belgische grensinspectiepost (GIP) van bepaalde gevoelige plantensoorten afkomstig uit China, opgeheven en is dus niet meer van toepassing. De voornaamste nieuwe bepalingen zijn : Voor de nader omschreven soorten afkomstig uit China: - verbod op de invoer van "Acer" planten tot 30/4/2012 ; - voor de andere nader omschreven soorten, moeten de productieplaatsen : · geïdentificeerd zijn door een uniek registratienummer (dit moet vermeld worden op het fytosanitair certificaat, onder de rubriek « bijkomende verklaring ») ; · opgelijst zijn in een register van toegelaten productieplaatsen (opgesteld door de Chinese autoriteiten) ; · tijdens de afgelopen twee jaren (productieseizoen) niet aan een verbod zijn onderworpen; De nader omschreven soorten zijn de soorten vermeld in de Beschikking 2008/840/EG : Acer spp., Aesculus hippocastanum, Alnus spp., Betula spp., Carpinus spp., Citrus spp., Corylus spp., Cotoneaster spp., Fagus spp., Lagerstroemia spp., Malus spp., Platanus spp., Populus spp., Prunus spp., Pyrus spp., Salix spp., en Ulmus spp.
1


1

D:\Users\NATROM\My Documents\FAVV-files\2010-08-19_Communiqué au secteur pépinière et bois_A chinensis_V02_FINAL_NL.doc


-

de Commissie publiceert op haar website, de lijst met Chinese productieplaatsen die zijn toegelaten voor de export naar de Europese Unie ; een destructieve inspectie zal systematisch worden toegepast op de invoer en dit met het volgend bemonsteringsniveau : · partijen van 1 tot 4500 planten : bemonstering van 10% van de planten ; · partijen van meer dan 4500 planten : bemonstering van 450 planten.
2

Voor de andere gevoelige soorten afkomstig uit China De inspecties bij invoer omvatten een systematische destructieve inspectie op 1% van de planten met analyse van symptomatische planten in het laboratorium. Voor de gevoelige soorten² afkomstig van andere besmette derde landen Deze zijn aan een nauwkeurige, visuele inspectie en een gerichte destructieve controle (alle planten die verdachte symptomen vertonen) onderworpen. Bovendien worden 10% van de partijen planten die tot de nader omschreven soorten behoren, onderworpen aan een destructieve inspectie op 1% van de planten met analyse van symptomatische planten in het laboratorium. In alle gevallen zullen de goederen geblokkeerd worden tot het resultaat van het laboratorium is verkregen ; in geval van een positief resultaat (aanwezigheid van het insect), wordt de betrokken partij vernietigd op kosten van de invoerder. 2) Controles in de boomkwekerijen Bij routine-inspecties in boomkwekerijen zullen de controleurs bijzondere aandacht besteden aan de afwezigheid van Aziatische boktorren. Hierbij nog eens de voornaamste bestrijdingsmaatregelen : a. Alle partijen van de planten vermeld in de voornoemde beschikking en afkomstig van de afgebakende zone van Boskoop en de Italiaanse afgebakende zones moeten vergezeld worden van een plantenpaspoort. De koper moet dus altijd bij zijn leverancier nagaan of de boomkwekerijen die de goederen leveren onderworpen zijn aan de afgifte van een plantenpaspoort in functie van de oorspronkelijke zone. In geval van verdachte symptomen (aanwezigheid van uitvlieggaten, ovale mineergangen, eieren, larven, vraatschade, legplaatsen, enz.) : - de verdachte partij wordt onder bewarend beslag gehouden tot wanneer de laboratoriumresultaten beschikbaar zijn ; - als de besmetting wordt bevestigd : worden alle planten die deel uitmaken van de besmette partij definitief in beslag genomen om vernietigd te worden. Andere maatregelen bij verdenking : alle partijen van planten van de nader omschreven soorten die aanwezig zijn in de boomkwekerij staan onder bewarend beslag.
3

b.

c.

De gevoelige soorten zijn alle loofbomen alsook de geslachten van de soorten Pinus en Cryptomeria. De andere gevoelige soorten zijn alle gevoelige soorten met uitzondering van de nader omschreven soorten. 3 De besmette derde landen zijn : China, India, Noord-Korea, Zuid-Korea, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Taiwan, de Verenigde Staten en Vietnam.
2

2

d.

Andere maatregelen bij bevestiging van de besmetting : - Voor partijen die tijdens de winterperiode (oktober tot eind april) zijn geleverd of wanneer de risicoanalyse geen mogelijkheden voor verspreiding aantoonde (voorbeeld : uitvlieggaten die dateren van voor het binnenbrengen) : de maatregelen blijven beperkt tot de vernietiging van de partij en toezicht op de boomkwekerij en zijn nabije omgeving; - Voor partijen die buiten die periode zijn geleverd en als de risicoanalyse wijst op mogelijke verspreiding (bijvoorbeeld : vaststellen van recente uitvlieggaten in de geleverde partijen) : · zullen de uitroeiings- en preventiemaatregelen voorzien in de beschikking 2008/840/EG worden toegepast : afgebakende zone (1 à 2 km) afbakenen met verbod van verhandeling van alle planten behorende tot de nader omschreven soorten gedurende 2 jaar waarbij de planten moeten geplaatst worden onder fysieke bescherming of insecticidenbescherming en onderworpen aan, ten minste, twee officiële controles per jaar ; · daarnaast zullen, in overeenstemming met een risicoanalyse die reeds in het buitenland is uitgevoerd, alle gevoelige planten (boomkwekerijplanten of planten van privé of openbaar groen) die zich bevinden binnen een straal van 100 m rond de uitbraken worden vernietigd (kaalkapzone) en zal een grondige inspectie worden uitgevoerd in een straal van 200 m ; OPGELET : Al deze maatregelen worden getroffen met inachtneming van de huidige Europese wetgevende context, ongeacht eventuele wijzigingen van de beschikking die thans ter discussie liggen.


3.

Controlekosten - De verliezen verbonden aan de handelswaarde van de vernietigde monsters zijn ten laste van de operator. - Wanneer besmettingen worden vastgesteld : · zijn de kosten voor de veilige vernietiging van alle gevoelige planten in de kaalkapzone (zie hierboven) en de verliezen die samenhangen met de handelswaarde van de besmette partij en de andere vernietigde partijen ten laste van de eigenaar of de operator ; · zijn de bijkomende kosten voor herbemonstering met het oog op de bepaling van de besmettingsgraad, evenals de latere kosten verbonden aan de officiële opvolging van de besmetting (grondige inspectie binnen een straal van 200 m en monitoring binnen de afgebakende zone van 1 of 2 km) ten laste van het Agentschap ; · zijn de kosten voor eventuele afgifte van plantenpaspoorten in het kader van de beschikking 2008/840/EG ten laste van de operator die ze aanvraagt (onder meer de kosten voor bijkomende inspecties in de boomkwekerijen, de kosten voor het onderhoud van de bufferzone van de boomkwekerij, ...).

Enkel de materies waarvoor het FAVV bevoegd is, zijn opgenomen in dit document. Het heeft louter een informatief karakter en is niet bedoeld om de wetgeving terzake te vervangen. De wettelijke bepalingen waarnaar verwezen wordt, blijven in alle gevallen van toepassing. De algemene gebruiksvoorwaarden en disclaimer, vermeld op de website blijven uiteraard ook van toepassing op dit document. De meest actuele gegevens vindt u op de website van het FAVV. Omdat de website geen vaststaand gegeven is, geven we geen directe hyperlinks op. Om het zoeken te vergemakkelijken kan u : de zoekmotor gebruiken, of het trefwoordenregister gebruiken, of zoeken in de rubriek «Beroepssectoren». In dit document zijn enkel de laatste wijzigingen aangeduid zodat u kan terugkoppelen naar de vorige versie. Deze wijzigingen zijn in rood weergegeven, toevoegingen zijn onderlijnd en schrappingen doorstreept. Historiek van dit document : Versie 1 ­ 02-04-2010 Versie 1.1 ­ 09-04-2010 Versie 2 ­ 19-08-2010