Gemeente Veenendaal


Versmalling magneetveldzone bij hoogspanningslijn

Het college van burgemeester en wethouders van VeenendaaI gaat de raad voorstellen te investeren in een versmalling van de magneetveldzone van de hoogspanningslijn in Veenendaal. Deze aanpassing zorgt ervoor dat een aantal bestaande woningen buiten de magneetveldzone komt te liggen. Bovendien komen potentiële ontwikkelingslocaties nabij de hoogspanningslijn hierdoor geheel of gedeeltelijk in aanmerking voor bestemmingen als wonen en scholen. Dit is gunstig voor het financiële resultaat van deze ontwikkelingslocaties.

Â

Volgens wethouder Marco Verloop is de maatregel geen einddoel. âDe voorgenomen versmalling van de magneetveldzone is geen alternatief voor de uiteindelijke wens om de hoogspanningslijn ondergronds te brengen dan wel op een andere manier uit de bebouwde kom van Veenendaal te doen verdwijnen. Wel is het een op dit moment realistische manier om de kans op eventuele effecten te verminderen en meer ontwikkelingsmogelijkheden te creëren.âÂ

Â

Uit recente berekeningen blijkt dat de magneetveldzone in Veenendaal westelijk van de Kastanjelaan 2 x 60 meter bedraagt en oostelijk daarvan 2 x 80 meter. Door het nemen van een technische maatregel (een zogenoemde fasedraaiing) kunnen deze zones worden versmald naar respectievelijk 40 en 50 meter. De omgeving van de Lindenlaan, Kerkewijk, Spanjaardsgoed en De Grote Pekken heeft hier voordeel van. Potentiële ontwikkelingslocaties als CSV-Stationssingel, Ritmeester, ât Holle Goed en CSV-Boompjesgoed komen door de aanpassing geheel of gedeeltelijk voor bestemmingen als wonen en scholen in aanmerking.

De beheerder van de hoogspanningslijn, Stedin, is bereid de technische aanpassingen te doen. Voor de kosten die hiermee gemoeid zijn (ruim ⬠180.000,-) vraagt het college aan de raad geld beschikbaar te stellen. Door de ontwikkelingsmogelijkheden die kunnen ontstaan na de aanpassing is deze uitgave geheel of gedeeltelijk terug te verdienen. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 30 september 2010.