Gemeente Hilversum

Hilversum is veiliger geworden

publicatiedatum: woensdag 18 augustus 2010

Het aantal misdrijven, branden en incidenten in Hilversum is gedaald. Bovendien voelt 93% van de inwoners zich doorgaans veilig in eigen buurt. Dat blijkt uit de vierjaarlijkse evaluatie van het Integraal Veiligheidsplan. Dat veiligheidsvraagstukken in toenemende mate integraal worden opgepakt, wordt gezien als een belangrijke reden voor dit succes. Er wordt samengewerkt aan veiligheid met bewoners, ondernemers, politie, brandweer, Openbaar Ministerie, maatschappelijk werk, maatschappelijke instellingen, Bureau HALT, verenigingen, corporaties en andere betrokken partijen. Bij deze samenwerking heeft de gemeente de regierol.

Met name op de terreinen `Jeugd en veiligheid', `Veelplegers' en `Radicalisering en terrorisme' werden belangrijke successen geboekt. Zo nam het aantal vernielingen door jongeren met 14% af en het veiligheidsgevoel onder jongeren t/m 19 jaar met 19% toe. Ook rapporteerden meer jongeren dat ze minder vaak het slachtoffer zijn geweest van delicten zoals fietsdiefstal, zakkenrollerij en overige diefstal. Vergeleken met 2006 nam niet alleen het aantal veelplegers af (6%), maar ook het aantal incidenten waarbij zij betrokken waren (daling van 47%). In verband met het thema `Radicalisering en Terrorisme' zijn de radicalisering en andere mogelijke bedreigingen in beeld gebracht en vitale objecten/sectoren geïnventariseerd.

De onderwerpen `Wijkveiligheid', `Veilig uitgaan', `Voertuigcriminaliteit' en `Senioren en veiligheid' bleken vanwege hoge ambities minder succesvol. Zo namen de onveiligheidsgevoelens in 2 van de 8 wijken (Oost en Zuidoost) toe met 2%. Van de activiteiten die in het kader van wijkveiligheid werden uitgevoerd, bleken er 59 succesvol en 21 niet. Deze activiteiten werden opgesteld in overleg met de buurtbewoners. De veiligheid tijdens het uitgaan is al jaren een prioriteit. Ondanks intensivering van toezicht, controles, voorlichting en handhaving, strengere regels en intensieve samenwerking, namen de onveiligheidsgevoelens onder het uitgaanspubliek met 2% toe. En ondanks een intensievere aanpak van fietsdiefstal, één van de meest voorkomende vormen van criminaliteit, steeg het aantal fietsdiefstallen fors van 812 misdrijven naar 988. Wel daalde het aantal autokraken: van 862 naar 750. Tenslotte is er met diverse activiteiten en projecten geprobeerd het veiligheidsgevoel onder senioren te verbeteren. Vergeleken met 2006 nam het gevoel van onveiligheid niet verder af en het aantal slachtoffers niet verder toe, een gegeven waaraan het gebruik van het Integraal Veiligheidsplan heeft bijgedragen. De veiligheid van senioren is verder vergelijkbaar met de van de gehele Hilversumse bevolking.

De evaluatie van het veiligheidsbeleid zal, na bespreking in college en raad, worden gebruikt voor het opstellen van een nieuw integraal veiligheidsplan voor de komende vier jaar. Ook de komende periode zal de gemeente de veiligheid in Hilversum samen met haar partners integraal en systematisch oppakken onder het motto `Hilversum: een veilige stad om te wonen, te werken en uit te gaan´.