CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Olie bij Israelische kust: oliekoorts op de beurs

do 19-08-2010

De Israelische beurs raakte deze week in de greep van de oliekoorts na berichten over olievondsten bij proefboringen in Israels onderzeese aardgasveld Meged 5. Het zou gaan om een hoeveelheid van 1,5 miljard vaten, maakte exploitant Givot Olam bekend. Maar hoeveel vaten het veld ook werkelijk kan produceren en wat de financiele opbrengst kan worden, blijft onbekend. Niettemin stortten beleggers zich op aandelen Givot Olam, die alleen al dinsdag 19,7% stegen. De handel erin werd tijdelijk gestaakt.
De aanwezigheid van olie in het veld Meged5 bleek uit een tussentijds rapport over de exploitatie van deze aardgasbel voor de Israelische kust. Daarin stond dat er mogelijk ook een olievoorraad van zo'n 1,5 miljard vaten aanwezig kon zijn. Informatie over de exploitatiemogelijkheden en -kosten, waaruit moet blijken of exploitatie van het olieveld economisch levensvatbaar zou zijn, ontbraken echter in het rapport.

In de verklaring van Givot Olam stond wel dat er een verschil is tussen de hoeveelheid olie die potentieel aanwezig is, en de hoeveelheid die er daadwerkelijk gewonnen kan worden. Dat laatste zou aanzienlijk minder zijn. Hoe groot dit verschil is, is nog niet bekend volgens Givat Olam.

In een concept van Givots verklaring was sprake van 'lage poreusheidspercentages'. Dit betekent dat de aangetroffen rotsformatie de capaciteit heeft voor een grote voorraad olie, maar dat de hoeveelheid olie klein is in verhouding tot andere componenten die aanwezig zijn in de holtes in de grond.

Niettemin ontstond er een hype in beleggend Israel en schoten de aandelen 34% omhoog. Er deden zelfs vergelijkingen met Koeweit de ronde. De beurs greep in, eiste meer gegevens en staakte de verkoop van de aandelen tijdelijk. Een tweede verklaring van Givot wees er expliciet op dat niet duidelijk was of de olie commercieel geexploiteerd kan worden. Toen de handel werd hervat, piekten de aandelen met 69% naar 16.4 agorot, maar vervolgens daalden ze naar 11. Bij het sluiten van de beurs stonden ze 19,7% hoger. Ook nadat Givot meer gegevens bekend maakte, bleef de verwarring onder beleggers groot (meer erover hier).

Dat het Megedveld olie bevat, is al sinds de jaren 1990 bekend. Maar tot nu toe werd aangenomen dat de olie niet commercieel te exploiteren was. Dit is niet de eerste keer dat Givot onvolledige en onduidelijke informatie heeft gegeven die de aandelenprijs ingrijpend veranderde. Ditmaal greep de beurs echter in.