Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Dyck Award voor talentvolle neuro-onderzoeker

Krista Kuitwaard heeft in Sydney de Peter James Dyck Award gewonnen. Kuitwaard is arts in opleiding tot specialist op de afdeling Neurologie van het Erasmus MC. De prijs betekent waardering voor haar onderzoek naar polyneuropathie: een zenuwaandoening waarbij de spieren en het gevoel niet meer goed functioneren.

Kuitwaard Sydney
De PJ Dyck Award is vernoemd naar een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van polyneuropathie. Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt aan een talentvolle junioronderzoeker in dit vakgebied. Kuitwaard ontving de onderscheiding tijdens het congres van de Peripheral Nerve Society in Sydney.

Samenwerking
Krista Kuitwaard kreeg de prijs voor onderzoek naar factoren die een goede respons op intraveneus immunoglobuline voorspellen bij patiënten met een chronisch inflammatoire demyeliniserende polyradiculoneuropathie (CIDP), de chronische variant van het Guillain-Barré Syndroom (GBS). Het onderzoek is een samenwerking tussen het Erasmus MC en onderzoekers in Canada.

Krachtsverlies
Het Guillain-Barré Syndroom wordt in ons land jaarlijks bij twee- à driehonderd mensen vastgesteld, en is een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem. Vaak gaat een 'gewone' infectie zoals een verkoudheid, keelontsteking of diarree vooraf aan groter krachtsverlies. Het eigen afweermechanisme valt dan niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen. 19 augustus 2010