Politie Haaglanden

Persberichten 19 augustus

Haaglanden, 19-08-2010

Op de vlucht om rijbewijs
Den Haag De politie hield woensdag 18 augustus rond 17.30 uur een 30-jarige Haagse automobilist aan voor het rijden met een ongeldig rijbewijs. Een motoragent sprak de verdachte op de Van Bergenstraat aan, maar na de vraag om zijn rijbewijs sloeg de 30-jarige te voet op de vlucht. De politie had geen idee waarom hij vluchtte en zette de achtervolging in. Uiteindelijk kon de verdachte in de omgeving van de Duinstraat worden aangehouden. De verdachte verklaarde dat hij met een ongeldig rijbewijs reed. Hij kreeg een proces-verbaal.

Dronken en schulden
Den Haag Tijdens een controle in de Utrechtsestraat ontdekten agenten woensdag 18 augustus rond 20.00 uur dat een 32-jarige snorfietser uit Dordrecht te veel had gedronken en boetes open had staan. De agenten roken een sterke alcohollucht toen zij hem bekeurden voor het rijden over de stoep. Aan het politiebureau blies de snorfietser 600 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Nader onderzoek wees uit dat hij nog voor ongeveer 1000 euro aan boetes open had staan. De verdachte betaalde contant en verliet het bureau met een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnende bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Voortaan geen wheelie meer
Den Haag Een 24-jarige bromfietser uit Den Haag trok woensdagmiddag 18 augustus op de Bouwlustlaan de aandacht van een politiebiker toen hij een wheelie maakte. De agent besloot de bromfietser op zijn gevaarlijke rijgedrag aan te spreken en liet hem op het Zonneoord stoppen. Voor een controle van de snelheid werd de bromfiets naar het bureau gebracht, daar bleek dat de bromfiets opgevoerd was en 76 kilometer per uur kon rijden. Verder bleek dat de bestuurder nog gesignaleerd stond voor 498 euro. Nadat hij de boete had betaald en twee bekeuringen had gekregen, mocht hij zonder bromfiets naar huis.

Kassa voor mobiele beller
Den Haag Niet handsfree bellen tijdens het rijden, kostte een automobilist woensdag 18 augustus in totaal bijna 500 euro. Surveillerende agenten zagen de 23-jarige Hagenaar rond 09.40 uur al bellend rijden op de Monstersestraat. Omdat hij niet handsfree belde, hielden de agenten de man staande en gaven hem een boete van 166 euro. Bij de controle van zijn gegevens bleek de Hagenaar verder nog vier oude boetes te hebben openstaan met een gezamenlijke waarde van zon 330 euro. Deze rekende hij af op het politiebureau.

Beroving, drie verdachten aangehouden
Zoetermeer Drie jongens uit Zoetermeer, 16 en 17 jaar oud, zijn in de vroege ochtend van 19 augustus aangehouden als verdachten van een beroving. De politie kreeg vlak na middernacht de melding dat op het Tochtpad een beroving plaats had gevonden waarbij de tas van een 19-jarige man Zoetermeer was weggenomen. De aangever en getuigen gaven een signalement door van de verdachten en gaven de richting aan waarin ze waren weggelopen. Dankzij dit signalement kon de politie de drie verdachten op de Zegwaartseweg aanhouden. De geroofde tas werd door een politiespeurhond teruggevonden. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en nadat hun ouders in kennis waren gesteld in verzekering gesteld.

Veel te snel en zonder rijbewijs
Zoetermeer Door zijn opvallende rijgedrag trok een 17-jarige jongen uit Zoetermeer woensdagochtend 18 augustus op de Olof Palmelaan de aandacht van surveillerende agenten. De jongen ging er namelijk op zijn motorrunner, een lichte motorfiets, direct met hoge snelheid vandoor toen hij de agenten zag. Om aan de agenten te ontkomen, reed hij op een gegeven moment 85 kilometer per uur, waar 50 is toegestaan. Ook reed de man tegen de richting in op de rotonde. Bij een bouwterrein moesten de agenten hun achtervolging staken, maar via de portofoon werden andere agenten gewaarschuwd. Die zagen de jongen op de Thomas Moralaan rijden en lieten hem stoppen. Toen bleek waarom de jongen er vandoor was gegaan. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs. Hierop werd hij aangehouden en nadat hij proces-verbaal had gekregen voor verschillende strafbare feiten in vrijheid gesteld.

Ontploffing langs waterkant
Wateringen - Langs de Zwetkade Noord hoorde een getuige gisteren omstreeks 10.55 uur een harde knal aan de waterkant. Een getuige zag na de klap twee boten wegvaren. In de graskant vond de politie de restanten van een zelfgefabriceerde bom. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Hennepkwekerij en wapens aangetroffen
Wateringen - In een woning in de Julianastraat werd op 18 augustus in de ochtend door de politie een hennepkwekerij aangetroffen. Agenten roken een sterke hennepgeur en namen een kijkje in de woning. Daar troffen zij 35 hennepplanten aan. Tijdens verder onderzoek in de woning werden door de politie ook enkele wapens aangetroffen. De politie nam de hennep, de apparatuur en de wapens in beslag. De later ten tonele verschenen 19-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Rijden zonder rijbewijs
Delft - Een oplettende agent controleerde 18 augustus op de Stalpaert van der Wieleweg een auto omdat de bestuurder zonder gordel reed. De 22-jarige man kon zijn rijbewijs niet laten zien. Bij navraag bleek dat de man helemaal niet in het bezit was van een rijbewijs. De man kreeg een bekeuring.

Twee mannen met gestolen auto aangehouden
Monster Twee agenten zagen op woensdag 18 augustus om 21.10 uur een BMW, met twee personen erin, rijden op de Molenweg. Toen zij hun politievoertuig wilden keren om de BMW die hen tegemoet reed te controleren, zagen de agenten dat de wagen er met verhoogde snelheid vandoor ging. De BMW reed een doodlopend gedeelte van de Sternstraat in en de agenten zagen nog net de twee inzittenden er te voet vandoor gaan. Een snelle inspectie van de auto deed het vermoeden opkomen dat deze auto mogelijk van diefstal afkomstig was. De eigenaresse werd gebeld en gaf aan de auto inderdaad niet meer te zien en zij had de auto aan niemand uitgeleend. In de omgeving werden korte tijd later de twee vluchtende mannen van 18 en 17 jaar, afkomstig uit Monster en Poeldijk, aangetroffen. Toen bij één van de twee ook de sleutel van de BMW tevoorschijn kwam, zijn zij beiden aangehouden. Later bleek dat de mannen de auto hadden meegenomen van een moeder van één van de mannen. Hierna zijn zij in vrijheid gesteld.

Vrouw rijdt met auto de bossage in
Leidschendam Een 80-jarige dame reed op woensdag 18 augustus omstreeks 13.00 uur met haar auto de bosjes op de Burgemeester Banninglaan in. De vrouw was vermoedelijk door verkeerde stuurbeweging het naastgelegen fietspad opgereden en vervolgens in de daarnaast gelegen bosjes terechtgekomen. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond. Tegen de vrouw zal proces-verbaal worden opgemaakt, zodat het CBR de rijbevoegdheid van de dame nog eens tegen het licht kan houden.