Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Donderdag 19 augustus 2010

Op dit bericht rust een embargo tot donderdag 19 augustus 15.00 uur

MON WIL VERDER, MET KWALITEIT EN IN ONAFHANKELIJKHEID

De Moslim Omroep Nederland (MON) wil verder, met kwaliteit en in onafhankelijkheid. De omroep wil op 1 september 2010 starten met uitzendingen op radio en televisie. MON hoopt dat het Commissariaat voor de Media op zijn voorgenomen besluit terug komt om de toegewezen zendtijd voor de hoofdstroming Islam in te trekken.

Dat heeft omroep MON donderdag 19 augustus tijdens een hoorzitting van het Commissariaat voor de Media laten weten. De Samenwerkende Moslimorganisaties Nederland (SMON) is licentiehouder en heeft bij delegatieovereenkomst het realiseren van de zendtijd gedelegeerd aan de MON.

MON representatief
Het Commissariaat heeft op donderdag 12 augustus bekend gemaakt de zendtijd 2010-2015 voor de MON op korte termijn te willen intrekken. Volgens het Commissariaat heeft dit te maken met de beëindiging van de samenwerking tussen de omroep en de Stichting Academia Islamica (SAI) van Mohammed Cheppih. Met het wegvallen van de Stichting zouden de tweede en derde generatie moslims in Nederland zich niet meer kunnen herkennen in de omroep.

De MON is en wil echter representatief zijn voor alle moslims in Nederland en dat zal volgens voorzitter Radi Suudi blijken uit haar programma aanbod. "De MON sluit niemand uit en is er voor alle generaties moslims". De omroep bekijkt momenteel op welke wijze een jongerenplatform kan worden opgezet. Bovendien heeft licentiehouder SMON zich de laatste dagen verzekerd van de steun van een aantal (jongeren) organisaties middels een schriftelijke steunverklaring. SMON is ook vergevorderd met de oprichting van een jongerenorganisatie die de opengevallen plek van Academica gaat innemen.

Onafhankelijke status MON essentieel
De onafhankelijke status van de MON ten opzichte van de achterliggende organisaties vindt voorzitter Suudi essentieel om de omroep in staat te stellen voor de gehele, maar ook diverse, groep moslims in Nederland media-aanbod te kunnen ontwikkelen en om stabiliteit en continuïteit te kunnen garanderen bij de nieuwe omroep. Suudi: "De MON heeft een onafhankelijk bestuur dat zonder bemoeienis van buiten besluiten kan nemen. Dat is een belangrijke reden geweest voor het Commissariaat om indertijd de zendtijd voor vijf jaar toe te kennen aan de SMON/MON. En daar willen wij het Commissariaat nu ook aan houden."

MON in opbouwfase
De MON is op dit moment in opbouwfase en bereidt zich voor om op 1 september klaar te zijn om goede en representatieve radio- en televisieprogramma's te maken volgens de hoge kwaliteitsnormen van de Nederlandse Publieke Omroep. Ook voor jongeren. MON-voorzitter Radi Suudi: "Er is een structurele samenwerking met de NPO-radiozender FunX in gang gezet. Nieuwe activiteiten juist gericht op de tweede en derde generatie moslims op het gebied van nieuwe media en Internet worden de komende maanden ook ingezet.

Suikerfeest
Op 10 september staat verder een feestelijk televisie-uitzending geprogrammeerd op Nederland 2 vanuit het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam rondom het Suikerfeest (het einde van de Ramadan). Daarin treden veel artiesten op uit binnen- en buitenland, ondersteund door het Metropole Orkest. Radi Suudi: Dat gaat een mooie nationale ontmoeting worden tussen diverse generaties Nederlandse moslims en de rest van de Nederlandse samenleving."

Onafhankelijk verder
Suudi roept het Commissariaat voor de Media op nog eens goed naar de argumenten te kijken en op zijn voorgenomen besluit terug te komen, zodat de MON onafhankelijk verder kan.

Noot voor de redactie (