GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Gezichtsherkenningscamera's zitten er vaak naast'

Rotterdam, 18 augustus 2010

De gezichtsherkenningscamera's die de Rotterdamse vervoerder RET in trams wil gaan gebruiken hebben een veel te grote foutmarge, vindt GroenLinks. De camera's zouden mensen met een OV-verbod automatisch moeten herkennen, maar in werkelijkheid zit het apparaat er één op de vijf keer naast. Dat is 'veel te veel', oordeelt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks. 'Onschuldige reizigers worden straks aangezien voor raddraaiers'.

De RET wil in oktober starten met automatische gezichtsherkenning op de trams van 'probleemlijn' 2. De gezichtsherkenningscamera vergelijkt de afstand tussen de ogen en de breedte van de kaaklijn met de gezichten van mensen met een OV-verbod. Bij een treffer gaat er bij de bestuurder van de tram een geluidssignaal af.

De gezichtsherkenning van de software werkt echter nog verre van foutloos, zo geeft ook de leverancier van de techniek bij navraag toe. Zo zien baby's er volgens de software allemaal hetzelfde uit. En ook bij volwassenen geeft het systeem in 1 op de 5 gevallen een verkeerde match.

Bonte vreest voor het reisgenot van mensen die geen kwaad in de zin hebben. 'Bij vals alarm is de situatie heel vervelend en pijnlijk. Je zou maar ten overstaan van tientallen mensen worden aangezien voor een crimineel. RET-personeel moet natuurlijk goed beschermd worden tegen agressie, maar de maatregel moet wel effectief zijn en de privacy van onschuldige mensen beschermen. Aan een stoer paardenmiddel heeft niemand iets.'


-------------------------------------------




GroenLinks Rotterdam