FNV KIEM

'Kranten en omroepen gaan aan zichzelf ten onder'

donderdag 19 augustus 2010

Veel kranten en omroepen zullen de komende tien jaar verdwijnen. Dat verwacht Elco Brinkman, wiens commissie vorig jaar een alarmerend rapport schreef over innovatie bij de gedrukte pers en de toekomst van de nieuwsvoorziening in Nederland.
"De publieke omroep versnippert door alle zenders, het gaat aan zichzelf ten onder", zegt de oud-CDA-leider in een interview met NU.nl. "Een of twee publieke netten, prima. En liever daar wat extra voor betalen, maar niet die enorme verwatering."
Vooral de uitzendverdeling tussen de omroepen is Brinkman een doorn in het oog. "Dat gepuzzel van 'vijf minuten voor jou, tien minuten voor jou'!

Kranten
Ook de gedrukte pers staat er volgens Brinkman slecht voor, afgezien van een paar kwaliteitskranten.
"Ze hebben allemaal het probleem dat ze niet voldoende interactief zijn en niet voldoende op het moment er kunnen zijn dat het nieuws het vraagt."

Plasterkjournalisten
Bovendien zijn de zestig zogenoemende jonge 'Plasterkjournalisten', ingesteld door de vorige minister van Cultuur Ronald Plasterk om de geschreven pers te stimuleren, niet de oplossing. "Daar zit een enorm verschuivingsrisico in, dat de jongere uiteindelijk de plek inneemt van de oudere. In tijden van crisis is het mooi om de werkgelegenheid van een aantal mensen te redden, maar de Plasterkjournalisten zijn niet de redding van het bestel."

Teleurstellend
In het rapport van Brinkman werd verder gepleit voor een internetheffing, die ten goede moest komen aan de krantensector, gezamenlijke distributie en samenwerking tussen media toestaan door juridische verboden op te heffen.
Brinkman noemt het teleurstellend dat er niets lijkt te gebeuren met de adviezen van zijn commissie. Hij hoop dat een nieuw kabinet bedrijven toestaat samen te werken en niet bang is voor kartelvorming. "In theorie kan er iemand 100 procent eigenaar worden van alle media. Voorlopig is dat nog niet geval en ga dus niet vanuit die angst regeren. Laat de VARA, KRO en VPRO maar even piepen."

Bron: Nu.nl en ANP
Algemeen nieuws