Academisch ziekenhuis Maastricht

Smiley voor kinderafdeling azM Publicatiedatum: 19-08-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 19-08-2010

De kinderafdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht heeft onlangs een Smiley gekregen van de stichting Kind en ziekenhuis. Het azM is daarmee het derde academisch ziekenhuis dat een dergelijke kwaliteitsmerk voor de kinderafdeling krijgt. Eerder heeft het azM al een Smiley ontvangen voor de Kraamafdeling.

"We zijn hier ontzettend blij mee", aldus Inge Vangompel, hoofdverpleegkundige van de Kinderafdeling, en Lilian Limpens, hoofd van het Pedagogisch Team. "Het is toch een erkenning dat je kind in het azM in goede handen is."

Positief De st. Kind en Ziekenhuis verleent Smileys aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden op het vlak van kindgerichte voorzieningen voor kinderen en ouders. Een Smiley laat zich dus vergelijken met een kwaliteitsmerk zoals die ook in andere sectoren van de zorg bestaan (bijvoorbeeld de accreditatie van de ziekenhuizen door het NIAZ).

Criteria In totaal zijn er acht criteria waaraan een kinderafdeling van een ziekenhuis moet voldoen om voor een Smiley in aanmerking te komen: - ouders kunnen de hele dag bij het kind blijven (open bezoek) - ouders kunnen bij het kind overnachten bij een opname op een meerpersoonskamer (rooming-in op zaal) - ouders kunnen bij het kind overnachten bij een opname op een eenpersoonskamer of in een isolatiebox (rooming-in in box) - ouders kunnen aanwezig zijn bij het inleiden van de narcose bij een geplande operatie (inleiding narcose gepland) - ouders kunnen aanwezig zijn bij het inleiden van de narcose bij een spoedoperatie (inleiding narcose spoed) - ouders kunnen aanwezig zijn bij het ontwaken uit de narcose (ontwaken uit narcose) - ouders en kind worden vóór de opnamedag gezien door een anesthesioloog (anesthesiespreekuur) - ouders ontvangen schriftelijke informatie met betrekking tot de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO, info rechten kind-ouders).

Al deze criteria moeten van toepassing zijn op alle vier leeftijdscategorieën: zuigelingen, peuters/kleuters, schoolkinderen en adolescenten.

Zorgvuldig Het is al met al toch een lang, maar zorgvuldig traject geweest voordat de erkenning kwam. Vangompel en Limpens: "Het is mooi dat je zorg en faciliteiten als goed zijn beoordeeld. Maar het gaat met name om de patiëntveiligheid, die blijft natuurlijk altijd voorop staan." De st. Kind en Ziekenhuis verleent, behalve voor de kinder- en kraamafdeling, ook een Smiley voor dagbehandeling: "Dat is natuurlijk het volgende doel waar we naar streven."

(Persbericht Maastricht UMC) Zie ook: www.kindenziekenhuis.nl