Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Leerstoel 'Taalcultuur in Limburg'
Uitvoeringsplan 'Een literaire Liaison: ontmoeting en dialoog in (streek)taal en literatuur'

Gedeputeerde Staten hebben het uitvoeringsplan Een literaire Liaison: ontmoeting en dialoog in (streek)taal en literatuur vastgesteld. Dit uitvoeringsplan is samen met het literaire veld in Limburg tot stand gekomen. Het aanstellen van een bijzonder hoogleraar Taalcultuur in Limburg én een promovendus aan de Universiteit Maastricht maken deel uit van het plan.

Gedeputeerde Odile Wolfs is blij dat de Universiteit Maastricht de wetenschappelijke inbedding van de (streek)taalcultuur mee oppakt: In maximale samenhang met de ambitie van Maastricht en de Euregio om in 2018 Europese Culturele Hoofdstad te worden, zal de leerstoel vanuit het verleden de relatie met de toekomst leggen. Het legt verbanden tussen de invloed van onze buurtalen op taalgebruik, dialect en cultuuruitingen en geeft daarmee een impuls aan de taal en literatuur in Limburg.

De leerstoel Taalcultuur in Limburg heeft een omvang van 0,2 fte en wordt vooralsnog voor de periode van 4 jaar ingesteld. Aan de leerstoel wordt, eveneens voor de duur van 4 jaar, een promotieplaats gekoppeld. Doel van de leerstoel is een impuls te geven aan:
- onderzoek naar de manieren waarop taal in Limburg wordt gesproken, gezongen en geschreven;

- onderwijs in taalcultuur en taalpraktijken;
- maatschappelijke dienstverlening in de vorm van ondersteuning en advies van lokale en provinciale initiatieven op het gebied van taal en cultuur. Denk daarbij aan lezingen, voordrachten en publicaties. De Provincie Limburg is betrokken bij de selectie- en begeleidingscommissie van de leerstoel.

In de komende periode wordt samen met partners invulling gegeven aan de overige drie delen van het uitvoeringsplan. Het gaat dan om het instellen van een platform Letteren, het matchen van vraag en aanbod en een goede afstemming met nationale en Euregionale programmas en activiteiten.

19-8-2010 12:23