Gerechtshof Arnhem


Persbericht AEL

Het gerechtshof te Arnhem heeft op 19 augustus 2010 arrest gewezen in de strafzaak tegen de Arabisch Europese Liga Nederland (AEL).

De AEL werd vervolgd voor het plaatsen van de zgn. âAuswitch-cartoonâ op haar websites. Deze cartoon heeft de volgende inhoud: twee Joodse mannen bestuderen lijken onder het bordje 'Auswitch'. De ene Joodse man zegt: 'I don't think they are Jews'. De andere Joodse man zegt: 'We have to get to the 6.000.000 somehow'.

De rechtbank te Utrecht heeft de verdachte bij vonnis van 22 april 2010 vrijgesproken omdat naar haar oordeel het als beledigend kwalificeren van de cartoon in de zin van artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht niet noodzakelijk is in een democratische samenleving.

De officier van justitie is tegen deze vrijspraak in hoger beroep gekomen.

Het hof is van oordeel dat de cartoon op zichzelf beschouwd beledigend is jegens een groep mensen, de Joden, wegens hun ras. Zij worden er
-minst genomen- van beticht de holocaust te overdrijven en dus op dit punt onbetrouwbaar te zijn. De holocaust is een diepzwarte bladzijde in de geschiedenis van het mensdom. De suggestie dat deze, nota bene door de slachtoffers, op slinkse wijze zou worden verzonnen of overdreven, is buitengewoon krenkend voor de slachtoffers en hun nabestaanden, in deze zaak de Joden.

De context waarin een dergelijke uitlating wordt gedaan kan het beledigend karakter laten wegvallen, maar dan moet die context minst genomen voldoende kenbaar zijn. Dat is niet bij alle plaatsingen het geval geweest.

Waar dat wel het geval was dient nog beoordeeld te worden of de cartoon onnodig grievend was. Naar het oordeel van het hof was dat wel het geval. Het hof wijst er op dat het EHRM, dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan en daaraan in verregaande mate bescherming biedt, de ontkenning of bagatellisering van de holocaust daarvan uitzondert. Het hof overweegt voorts dat de plaatsing van de cartoon niet alleen grievend, maar méér grievend dan voor het door verdachte beoogde doel - deelname aan het maatschappelijk debat over de âdubbele moraalâ ten aanzien van uitingsdelicten â gerechtvaardigd is. Dat doel had ook op vele andere wijzen kunnen worden bereikt. Daarmee is de uiting onnodig grievend te achten.

Verdachte wordt veroordeeld tot een geldboete van ⬠2.500,- waarvan â¬
1.500,- voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Naast verdachte werd haar voorzitter vervolgd. In deze zaak verklaarde het hof het openbaar ministerie niet-ontvankelijk in zijn vervolging, omdat aannemelijk is dat door de officier van justitie bij die verdachte het vertrouwen is gewekt, dat alléén de AEL zou worden vervolgd en niet ook haar voorzitter persoonlijk.

Het arrest is gepubliceerd op rechtspraak.nl onder LJN-nummer BN4204 en BN4206.

LJ Nummers

BN4204
BN4206

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 19 augustus 2010 Naar boven