Gemeente Enkhuizen

Presentatiebijeenkomst bestemmingsplan De Vijzeltuin goed bezocht

De gemeente Enkhuizen presenteerde op 17 augustus 2010 in samenwerking met projectontwikkelaar De Nijs Care BV het bestemmingsplan en het bouwplan De Vijzeltuin voor het gebied rondom de Vijzelstraat, locatie Sociaal Medisch Centrum. De presentatie vond plaats in het Wapen van Enkhuizen en werd goed bezocht door zon 130 belangstellenden.

Wethouder Hendrik Boland opende de presentatiebijeenkomst met wat het plan De Vijzeltuin de gemeente Enkhuizen kan bieden, hoe het is ontstaan en wat er gaandeweg is veranderd. Vervolgens presenteerde Stedenbouwkundigbureau BRO het bestemmingsplan en de gevolgde procedure. Eenvoudig gezegd worden in een bestemmingsplan regels vastgelegd waaraan toekomstige bebouwing en gebruik van de locatie moet voldoen. Hierin wordt bijvoorbeeld de maximale hoogte van een gebouw vastgelegd, maar ook waarvoor een gebouw mag worden gebruikt.

Na de presentatie van het bestemmingsplan volgde een presentatie van het bouwplan De Vijzeltuin van M.J. De Nijs Care BV. Tekeningen en details werden in beeld gebracht over de verbouw van het huidige rijksmonument Snouck van Loosenziekenhuis en de bouw van 46 psychogeriatrische wooneenheden, 19 nultredenwoningen (een woning die zonder trappen van buiten af bereikbaar is) tegenover het ziekenhuis en twee woningen aan het Doelenlaantje. Ook werd het ontwerp van de tuin en de aanleg van parkeergelegenheden besproken. Ter afsluiting van de presentatie benadrukte de heer Van Ewijk van Wilgaerden de wens om de noodzakelijke vervanging en uitbreiding van het aantal wooneenheden voor zijn clinten in te vullen in de 46 wooneenheden. Tijdens het daaropvolgende vragenrondje werden kritische vragen gesteld die door de verschillende vertegenwoordigers werden beantwoord.

Informatiemarkt
Na afloop van de presentatie konden belangstellenden op de informatiemarkt de plankaarten van het bestemmingsplan, de maquette van bouwplan De Vijzeltuin en tekeningen van de gebouwen bezichtigen. De bezoekers konden daar tevens terecht met vragen die bijvoorbeeld hun specifieke situatie aangaan.

Vaststelling bestemmingsplan
Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad gevraagd om het voorgelegde gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 7 september neemt de raad hierover een besluit. Hieraan voorafgaand worden het bestemmingsplan en de ingediende zienswijzen behandeld in de commissie Grondgebied op 24 augustus in De Nieuwe Doelen, aanvang 20.00 uur.

Via de volgende link kunt u het dossier 'Uitbreiding Sociaal Medisch Centrum' inzien op de website van de gemeenteraad: Dossier uitbreiding sociaal medisch centrum

De presentatie van BRO en M.J. De Nijs BV volgen begin volgende week.

bouwtekeningen gebouwen 'De Vijzeltuin' maquette 'De Vijzeltuin' plankaarten bestemmingsplan 'De Vijzeltuin'