Rijksuniversiteit Groningen

Nederlands

Science LinX op Noorderzon

Datum: 19 augustus 2010

Science LinX, het science center van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, staat vanaf 19 augustus op Noorderzon in Qu3, een kubus van duizend kubieke meter waar kunst en wetenschap bij elkaar komen. Qu3 is een initiatief van het Science Centrum Groningen, een samenwerking van Groningse kennisinstellingen. Op donderdag 19 augustus wordt het geopend door burgemeester Rehwinkel.

Een aantal interactieve exhibits van Science LinX verhuizen 10 dagen naar de kubus, om ontdekking en verwondering in onderzoek te laten zien. Bezoekers worden uitgedaagd het bekende achter zich te laten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van `augmented reality': met een extra projectielaag over de werkelijkheid heen komen bèta-onderzoekers tot leven in de opstelling `Macht-tig'. Een opstelling gebouwd met steun van het Nederlandse Nanopodium. Of door robotvissen te laten voetballen. Of eigen DNA te bestellen aan de DNA-bar van het UMCG.

Workshops en Qu4mance

Elke dag vindt er in Qu3 een Qu4mance plaats: een lezing, performance of debat. Bovendien is er een dagelijks workshop-programma: van een `Lauf der Dinge' wedstrijd waarin bezoekers worden uitgedaagd de langste kettingreactie te creëren, of een beetje vleermuis te worden met een sonarbril in `Bat Sounds'.
Art meets Science
Science LinX werkte speciaal voor Qu3 samen met kunstenaars Chantalla Pleiter, Tarik Barri en Teackele Soepboer. Het resultaat is te bewonderen bij de installaties `Ficus Benjaminnen' en `Het GeluidsUniversum'. Ook hier zijn grenzen ver te zoeken: interactie met pratende planten, of je eigen universum creëren in het planetarium, als kroon op de kubus.

Presentaties in Qu4mance

Zaterdag 21 augustus 2010, 19.15 uur Bart vandeLaar, Bart's Cookin': science in de keuken.
Maandag 23 augustus, 19.15 uur Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde over de maan: `van maandag tot maanzaad'.
Dinsdag 24 augustus, 19.15 uur Genetica-UMCG presenteert de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van DNA-onderzoek. Woensdag 25 augustus, 19.15 uur Kees Hummelen, hoogleraar Materials Science, presenteert de ontwikkeling en nieuwe toepassingen van zonnecellen voor het realiseren van duurzame energie.

Wanneer: 19 tot met 29 augustus 2010

Meer informatie

http://www.qu3.nl/
http://www.noorderzon.nl/index.php?id=3&cult=nl&play=551&type=m&title=Q u3
www.sciencelinx.nl
www.nanopodium.nl

Laatst gewijzigd: 19 augustus 2010 15:20