Gemeente Alphen aan den Rijn

dienstverlening in Zwammerdam en Aarlanderveen

Maatwerk dienstverlening in Zwammerdam en Aarlanderveen

De gemeente gaat de spreekuren in de kleine kernen Aarlanderveen en Zwammerdam met ingang van 1 september 2010 omzetten in huisbezoeken. Wethouder Hans Groen in t Wout (Kleine kernen) juicht de nieuwe dienstverlening toe. Inwoners maken steeds vaker gebruik van digitale producten. Om die reden loopt het aantal bezoekers aan deze spreekuren terug. Bovendien hebben we door strengere veiligheidsmaatregelen in 2008 het dienstverleningsaanbod moeten aanpassen. Met het omzetten van het spreekuur naar huisbezoeken, kunnen wij nog meer maatwerk leveren.

Internet en huisbezoek
Inwoners van Aarlanderveen en Zwammerdam die niet in de gelegenheid zijn naar het stadhuis te komen, kunnen voor een huisbezoek van burgerzaken of het Wmo-loket dagelijks een afspraak maken via het centrale telefoonnummer 14 0172. Ook kunnen steeds meer producten via internet worden geregeld. Zo kan men via internet onder andere een uittreksel uit de Gemeentelijke Basis Administratie, een uittreksel Burgerlijke stand en keuringsformulieren voor het verlengen van een rijbewijs aanvragen of een verhuizing doorgeven. Het complete aanbod van digitale producten staat op de website van de gemeente onder digitaal loket.

Dienstverlening politie
Ook het spreekuur van de politie komt per 1 september 2010 te vervallen. Voor contact met de wijkagent/politie kunnen inwoners van Aarlanderveen en Zwammerdam bellen met telefoonnummer 0900-8844 en vragen naar team Alphen aan den Rijn - Rijnwoude. De wijkagenten hebben op werkdagen van 08.30 tot 09.00 uur telefonisch spreekuur. Voor het doen van aangifte op het bureau kan via dit nummer een afspraak worden gemaakt. Ook kan via internet aangifte worden gedaan.

Minimum aantal bezoekers
Sinds 2003 heeft de gemeente twee keer per maand spreekuur in de kleine kernen. In 2003 is de gemeente gestart met de spreekuren in de kleine kernen. Na een proefperiode van een half jaar is besloten hiermee door te gaan.Daarbij is het criterium gesteld dat het minimumaantal bezoekers op jaarbasis voor Zwammerdam 220 moet zijn en voor Aarlanderveen 140. Doordat inwoners steeds meer gebruik maken van digitale dienstverlening, loopt het aantal bezoekers terug. Bovendien heeft de gemeente door strengere veiligheidseisen op het gebied van reisdocumenten het dienstverleningsaanbod in 2008 moeten aanpassen. Hierdoor is het aantal bezoekers vanaf 2009 behoorlijk teruggelopen en bezochten 57 inwoners uit Aarlanderveen en 41 uit Zwammerdam het spreekuur. Dit is ruim onder de kritische grens die hiervoor was bepaald. Ook in 2010 blijft de daling zichtbaar. Tot en met mei was het aantal bezoekers in Zwammerdam 17 en in Aarlanderveen 39. Het aantal bezoekers voor het Wmo-loket bedroeg van mei t/m december 2009 slechts 3. Het omzetten van het spreekuur in huisbezoeken is tot stand gekomen in overleg met de belangenvereniging.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn