Gemeente Valkenswaard


Extra inburgeringtrajecten

Het Ministerie van Wonen, wijken en integratie (VROM) heeft de gemeenten verzocht om in 2010 extra in te zetten op vrijwillige inburgeraars. Voor de gemeente Valkenswaard werd een extra inzet van 7 inburgeringtrajecten gevraagd. Samen met de geplande inburgeringtrajecten van 27 zijn dit dus 34 inburgeringtrajecten. De gemeente Valkenswaard maakt werk van inburgering en de doelstelling voor 2010. Voor de extra inzet hebben we een financiële bijdrage ontvangen van het Ministerie van VROM.

Meer kans met inburgeringtraject
Een inburgeringtraject bestaat uit lessen in de Nederlandse taal en in de Nederlandse samenleving. De lessen sluiten aan bij de leefomgeving van de inburgeraar. Zo ligt de nadruk voor werkende en werkzoekende op het (gaan) werken. Voor mensen met (schoolgaande) kinderen ligt de nadruk op opvoeding, gezondheid en onderwijs.

Inburgeringtrajecten vergroten de kansen van iedereen. We kunnen een gesprek aanknopen met de collega's op het werk, met de leraar op school, bij de dokter en bij de buren. Immers door het spreken van de Nederlandse taal kunnen we elkaar verstaan en allemaal meedoen in de samenleving.