GroenLinks Grote tekst

Pak monopolies op kabelmarkt aan

Donderdag 19 augustus 2010, 11:00u - Bruno Braakhuis
Pak monopolies op kabelmarkt aan

Binnen de huidige wet zijn kabelbedrijven niet te dwingen om hun kabel open te stellen voor concurrenten, zo concludeerde gisteren een rechter van het College voor Beroep van Bedrijfsleven. GroenLinks vindt dit teleurstellend nieuws voor de consument. Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis (woordvoerder economische zaken) stelt voor om als parlement het initiatief te nemen om de wetgeving dusdanig aan te passen dat rechters voortaan toegerust worden om kabelmonopolies te voorkomen.

In diverse gemeenten benutten de 'kabelaars' hun monopoliepositie om bijvoorbeeld alleen nog duurdere digitale televisie aan te bieden. Hierover heeft Tweede Kamerlid Mariko Peters in april jl. nog vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Media.

Bruno Braakhuis vindt ook dat het monopolie van kabelbedrijven zo snel mogelijk doorbroken moeten worden.

"De rechter heeft geoordeeld dat op basis van de huidige wet het monopolie van kabelbedrijven niet gestopt kan worden. Dat besluit respecteer ik. Het laat niet onverlet dat we als Kamer aan een wet kunnen werken die op de kabel zelf concurrentie kan bieden. Satelietschotels en kastjes voor één TV met soms verstoorde signalen kunnen natuurlijk niet als vervanging gelden voor kabel-tv"

Meer informatie
Zie het origineel

* Kamervragen van het Tweede Kamerlid Mariko Peters aan de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Media (nieuwsbericht april 2010)

* Rechter vernietigt opening kabelmarkt door OPTA (bericht op site telecomtoezichthouder OPTA, 18 augustus 2010)