Ingezonden persbericht


Persbericht

NKI-AVL richt bestralingsruimte in met Ambient Experience en "high precision tumour control" bestralingsapparaat

Amsterdam, 19 augustus 2010

In het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam wordt op 24 augustus 2010 een bestralingsruimte geopend met een zogenaamde Ambient Experience. Dit is de eerste bestralingruimte waarin dit systeem van Philips Medical Systems is geïntegreerd, en daarmee een wereldprimeur.

Veel patiënten met kanker zijn gespannen voor de behandeling die zij moeten ondergaan. Ambient Experience maakt op creatieve wijze gebruik van omgevingsverlichting en dynamische projectie. De patiënt kiest zelf voor een passend thema dat gekoppeld is aan een bepaalde kleurstelling, wandprojectie en eventueel bijpassende muziek, met als doel zo ontspannen mogelijk de bestralingsbehandeling te ondergaan. Het NKI-AVL verwacht dat patiënten die bestraald worden daardoor beter stil kunnen liggen tijdens de behandeling.

Het bestralingsapparaat beschikt daarnaast over de modernste beeldgeleide technieken om de behandeling aan te passen aan de exacte vorm en positie van de tumor, die van dag tot dag kunnen wijzigen. Het NKI-AVL heeft een langdurige samenwerking met leverancier Elekta. De software voor beeldgeleiding van dit bestralingsapparaat is door onderzoekers van het NKI-AVL ontwikkeld. De combinatie van dit uiterst geavanceerde bestralingstoestel met de Ambient Experience levert de hoogst mogelijke bestralingsprecisie, waardoor minder schade aan gezonde weefsels rond de tumor wordt aangericht.

Het NKI-AVL is de eerste in de wereld waar gebruik gemaakt wordt van een Ambient Experience in combinatie met een "high precision tumour control" bestralingsapparaat. Mevrouw dr. Els Borst-Eilers, voorzitter van de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties, is bereid gevonden de bestralingsruimte in het NKI-AVL officieel te openen.

Noot aan de redactie:
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de opening. De opening vindt plaats op dinsdag 24 augustus om 16.00 uur waarna er gelegenheid is om de ruimte te bekijken. U kunt zich aanmelden via de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Daniëlle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.

Een foto van de bestralingsruimte ingericht met de Ambient Experience is te downloaden via http://www.nki.nl/Ziekenhuis/Over/Perskamer/Multimedia-beeldbank/gebouw+NKI-AVL.htm

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker. Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk. In 2013 zal ook het Nationaal Kinder Oncologisch Centrum (NKOC), dat als doel heeft een topziekenhuis voor kinderen met kanker in Nederland te worden, op het terrein van het NKI-AVL worden gebouwd. Onderzoek naar en behandeling van kinderkanker zullen hier op één plaats samenkomen.