D66

donderdag 19 augustus 2010

Provincies moeten zich aan kerntaken houden

Het kabinet is het eens met D66 dat samenwerking van de provincie Zuid-Holland met Sjanghai op het gebied van gehandicapten- en revalidatiezorg geen taak is van de provincie. D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw had Kamervragen gesteld over deze kwestie. Schouw: "De provincie moet zich op haar kerntaken richten, samenwerking met Sjanghai op het gebied van gehandicaptenzorg is er daar zeker niet één van."

Kerntaken

In het bestuursakkoord rijk - provincies, dat afgesloten is in 2008, zijn rijk en provincies met elkaar overeengekomen dat provincies zich zullen concentreren op hun kerntaken. Deze kerntaken zijn zaken in het ruimtelijk, economisch en cultureel domein. Schouw: "De provincie heeft geen formele rol binnen de gehandicaptenzorg in Nederland. Dergelijke projecten passen dus niet binnen de kerntaken van de provincie."

Klassiek takenpakket

Voor het project is nog geen geld gereserveerd op de begroting van de provincie, zo blijkt uit de antwoorden van de Staatssecretaris voor Binnenlandse zaken op de schriftelijke vragen van Schouw. Volgens het Kamerlid kan de provincie zich in tijden van schaarste beter beperken tot haar primaire verantwoordelijkheden: "Het is opvallend dat 2 jaar na een bestuursakkoord waarin de provincies afspraken zich tot de kerntaken te beperken, een delegatie naar Sjanghai gaat om een onderwerp dat buiten het klassieke takenpakket ligt aan de orde te stellen.

Verantwoording

Uit de antwoorden op de vragen van Schouw blijkt dat het kabinet eveneens haar twijfels heeft bij deze kwestie. "De regering begrijpt dat de vraag aan de orde kan komen of het aangaan van dit soort samenwerkingsverbanden tot de kerntaken gerekend zou moeten worden. Verantwoording hierover vindt plaats in de Provinciale Staten."