Gemeente Binnenmaas

Slagvaardig optreden bij explosiegevaar Immanuël 's-Gravendeel

Op woensdag 18 augustus rond 10.45 uur rukte de brandweer vanuit de posten 's-Gravendeel en Maasdam uit voor een gaslekkage naar de aanleunwoningen aan Het Weegje in 's-Gravendeel. Daar was een dusdanige situatie ontstaan dat een noodevacuatie noodzakelijk was, vanwege explosiegevaar.

Gezien de ernst van de situatie besloten de politie en de brandweer op te schalen naar een GRIP 1 situatie. Op dat moment gingen opnieuw de pagers af in het gemeentehuis in Maasdam en werd ook de ambtenaar rampenbestrijding opgeroepen om naar het incident te komen. Inmiddels had de brandweer samen met het aanwezige zorgpersoneel de bewoners van de aanleunwoningen overgebracht naar het dienstencentrum van het naastgelegen zorggebouw. Tijdens de opvang werden de bewoners bemoedigend toegesproken door burgemeester Borgdorff. Nadat gasuitstroming was gestopt moest er geprobeerd worden het gas zo snel en veilig mogelijk uit het gebouw te krijgen. Nadat dit was gelukt, werden de woningen door de brandweer gecontroleerd en konden de bewoners terugkeren naar hun woning. Tot slot werd in het kader van de nazorg de voorlichting van de gemeente en HW Wonen op elkaar afgestemd.

Gelukkig zijn er door slagvaardig optreden van de hulpverleners en de goede medewerking van de bewoners, zorgpersoneel en vrijwilligers geen persoonlijke ongelukken voorgevallen. Dank aan allen die bij de inzet betrokken waren.