Provincie Utrecht

Reconstructie kruispunt N409 in Houten/Nieuwegein

In de periode van half augustus tot eind december 2010 voert de provincie Utrecht werkzaam-heden uit aan het kruispunt N409 - Koppeldijk/Heemsteedseweg in Houten/Nieuwegein. Doel van deze werkzaamheden is het verbeteren van de verkeersveiligheid en de oversteekbaarheid.

Aanleiding
Het kruispunt is een probleempunt voor de verkeersveiligheid en de oversteekbaarheid. Door de drukte op de doorgaande weg N409 is het vooral tijdens de ochtend- en avondspits moeilijk om vanuit de zijwegen ( Koppeldijk en Heemsteedseweg) de N409 te bereiken. Ook gebeuren er veel ongevallen met (brom-)fietsers. Daarom hebben Gedeputeerde Staten op 8 september 2009 besloten om verkeerslichten op het kruispunt aan te brengen.

Om te zorgen voor een vlotte afwikkeling van het verkeer komen er extra opstelstroken op alle toeleidende wegen. Verder wordt het kruisingvlak uitgerust met een verhoogd plateau om automobilisten te dwingen zich aan de maximumsnelheid van 60 km/uur te houden als het licht op groen staat. Bij het opstellen van het plan is rekening gehouden met de ontwikkeling van de recreatieplassen Laagraven. Tevens is in het plan een busoverstappunt opgenomen. Het gaat om een voorziening voor overstappers op buslijnen aan dezelfde kant van de weg.

Werkzaamheden en consequenties voor het verkeer In opdracht van de provincie Utrecht is de aannemer deze week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Deze bestaan uit het verleggen van kabels en leidingen en geven weinig hinder voor het verkeer. Voor de veiligheid van de weggebruikers en de wegwerkers is de maximum snelheid tijdelijk verlaagd tot 50 km/uur.

Vanaf half september zal er sprake zijn van verkeersmaatregelen in de vorm van rijstrookafsluitingen waarbij het verkeer op de Koppeldijk en de Heemsteedseweg om-en-om langs het werk wordt geleid. Voor het doorgaande verkeer op de N409 blijft per rijrichting één rijstrook beschikbaar. Maar ook een kortdurende, volledige afsluiting van de weg is noodzakelijk om het werk te kunnen uitvoeren. Deze afsluiting vindt plaats gedurende drie nachten. Zodra de planning hiervan bekend is, berichten wij aanwonenden en weggebruikers tijdig over de aard en duur van het werk en over de hinder die het werk met zich meebrengt.

Vragen?
Voor informatie over de werkzaamheden:
wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl, (030) 258 38 88