Ministerie van Defensie

Marine vaart mee met Sail-in

19 augustus 2010, 16.27 uur

Samen met zo'n 50 tall ships en duizenden andere bootjes hebben schepen van de Koninklijke Marine vandaag deelgenomen aan de Sail-in de traditionele opening van Sail. Vanuit de haven van IJmuiden vertrokken de schepen in een lange bonte stoet naar het IJ in Amsterdam waar de komende dagen Sail 2010 wordt gehouden. Hr. Ms. Tromp is het vlaggenschip van de Koninklijke Marine tijdens Sail 2010. Foto: ministerie van Defensie

Het luchtverdedigings- en commandofragat Hr. Ms. Tromp is het vlaggenschip van de marine tijdens Sail. Naast de Tromp namen de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg en opleidingszeilschip Hr. Ms. Urania deel aan de Sail-in. De komende dagen ligt het marinefregat samen met de Middelburg en de onderzeeboot Hr. Ms. Walrus afgemeerd op de kop van het Java-eiland, het hart van Sail.

Indrukwekkend

Hr. Ms. Tromp onderweg naar Amsterdam. Foto: ministerie van Defensie

De ontelbare schepen en bootjes vormen een indrukwekkend schouwspel op het Noordzeekanaal. Bij aankomst op het IJ meerde de Tromp, na de clipper Stad Amsterdam en de Göthenborg als derde af. De marineslepers Hunze en Regge zorgden ervoor dat de Tromp om 15.00 uur de trossen kon vastmaken.

Historie

De clipper Stad Amsterdam, vlaggenschip van Sail 2010, vaart voorop tijdens de Sail-in. Foto: ministerie van Defensie

Amsterdam en de marine hebben al een eeuwenoude band met elkaar. Vele marineschepen zijn in het verleden vanuit Amsterdam naar verre bestemmingen vertrokken en het nog in gebruik zijnde Marine Etablissement Amsterdam toont dat de relatie springlevend is. Sail is een maritiem evenement waarbij verleden, heden en toekomst aan elkaar worden gesmeed. Redenen genoeg voor de Koninklijke Marine om Sail 2010 te steunen.

Programma

Sail-in is het traditionele begin van Sail. Foto: ministerie van Defensie

Tijdens Sail zijn de marineschepen gratis te bezichtigen en geeft de marine samen met een Lynx-helikopter van het Defensie Helikopter Commando en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij dagelijks demonstraties op het demonstratiegebied `SAILsation'. De vloot- en roadshow, de Duik- en Demonteergroep met een duiktank, de jongerenvereniging SUBS en de marinemusea presenteren zich op het IJ-plein. De Marinierskapel verzorgt diverse optredens op het hoofdpodium op de kop van het Java eiland.