Gemeente Coevorden

Kunstproject Varkensjaar zoekt hulpagrariërs

woensdag 7 juli 2010

Het kunstproject Varkensjaar zoekt voor de periode 20 augustus tot en met 30 september 2010 een aantal vrijwillige hulpagrariërs. Kunstenaars Elles Kiers en Sjef Meijman leven in de maanden augustus en september met vier varkens in een mobiele boerderij (Portable Artist In Residence) op de grens Nederland/Duitsland op het industrieterrein Europark in Coevorden. Zij zoeken hulphoeders die 24 uur verantwoordelijk zijn voor de varkens, de boerderij en de contacten met bezoekers.

De kunstenaars: `Wij zoeken mensen die met liefde en inhoud voor de varkens kunnen zorgen en die zelf een achtergrond hebben die interessant is voor ons project. Bijvoorbeeld boeren of kunstenaars. Bibliothecarissen en tatoeagespecialisten sluiten wij ook niet uit. De juiste intentie en een gevoel van vertrouwen zijn het belangrijkste. Als hulpagrariër ben je 24 uur verantwoordelijk voor de varkens en de boerderij, de contacten met bezoekers, het onderhoud van de P.A.I.R. en de gewassen. Speciale aandacht vormt het wandelen met de varkens. Belangrijk: wij verwachten een verslag van de 24 uur. Dit mag in beeld, geluid of woord.' Wat bieden de twee? `Een prachtige ervaring. En als je verslag later wordt gebruikt dan gaat dat in goed overleg en staat je naam er uiteraard bij. En wat dacht je van een stukje worst?'

Varkensjaar
Het Varkensjaar is een project waarin beeldende- en culinaire kunst samen worden gebracht met landbouw en veeteelt. Het samenleven met de varkens in al haar facetten wordt onderzocht en met teksten, beelden en gerechten vertaald naar het publiek. Het Varkensjaar bestaat uit een beeldend onderzoek naar de verhouding mens/varken. Regelmatig worden er presentaties gegeven, waarbij het publiek direct wordt betrokken bij een jaar samenleven met varkens. Een belangrijk onderdeel hiervan zal het verblijf in de P.A.I.R. zijn. In de maanden augustus en september wonen Kiers en Meijman met de vier varkens in een mobiele boerderij op het industriegebied Europark in Coevorden, op de grens van Nederland en Duitsland. Vanuit hier wordt onderzoek gedaan naar de herkomst van het ras en naar de manier waarop varkens worden en werden gehouden in de streek Drenthe/ Bentheim.

Euregio
De historie van het varkensras Bunte Bentheimers ligt zowel in Duitsland als in Nederland. Het Schengen akkoord bestond toen nog niet, maar dat heeft het opbloeien van dit ras destijds niet in de weg gestaan. De mogelijkheden, maar ook de problemen en knelpunten die grensoverschrijdende activiteiten met zich meebrengen, brengen de kunstenaars met de varkens in kaart en maken ze zichtbaar. Brusselse regelgeving voor varkens wordt in Duitsland anders vertaald dan in Nederland. Bij de opening van Grenswerte op 20 juni 2010 gingen de kunstenaars samen met het publiek en de Bunte Bentheimer varkens wandelen door de Euregio op het Europark. Vanuit het varken gezien bestaan er geen landsgrenzen. Zij eten en wroeten overal gelijk. Vanuit de mens gezien, loopt er wel degelijk een grens.

Geïnteresseerd?
Ben je geïnteresseerd om als hulpagrariër betrokken te zijn bij dit project? Je kunt voor meer informatie contact opnemen met Henry J. Alles: henry@peergroup.nl. Ook kun je voor meer informatie terecht op de website: www.varkenshuis.nl. Een sollicitatiebrief met motivatie kun je voor 1 augustus mailen naar: info@sjefmeijman.nl of elleskiers@hotmail.com.
Klik om te vergroten