Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
99 Vragen van mevrouw J. Hamid
(ingekomen 19 augustus 2010)

Met Agenda 22 wil de gemeente Utrecht de participatie van mensen met een beperking bevorderen. Om dat te bewerkstelligen is goede informatie over voorzieningen belangrijk.
Zeker voor mensen in een rolstoel, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden. Zij komen letterlijk veel obstakels tegen doordat de toegankelijkheid van veel gebouwen en publieke ruimtes te wensen over laat.

In Rotterdam is een website die mensen met een beperking informatie biedt over de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen in Rotterdam en omliggende gemeenten. (www.toegankelijkrijnmond.nl). Mensen kunnen zoeken in het databestand met bijna 600 gebouwen. Er kan gezocht worden op naam of adres of een keuze worden gemaakt uit een lijst van meer dan 25 soorten gebouwen. Naast allerlei culturele gebouwen als musea en theaters komen bijvoorbeeld ook scholen, banken, restaurants, hotels, winkels, bibliotheken, kerken en informatiepunten in het bestand voor.
Van elk gebouw krijgt men informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de parkeervoorzieningen, hoe men het gebouw binnen kan komen, hoe men zich binnen kan verplaatsen en hoe de verdiepingen bereikt kunnen worden. Men krijgt ook informatie over aanwezige sanitaire voorzieningen. Verder is er informatie opgenomen over speciale voorzieningen voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met astma.
Als extra service kan er bij elk gebouw een plattegrondje opgeroepen worden van de directe omgeving waarbinnen het is gelegen. Zo kan men zich nog beter oriënteren.

GroenLinks is enthousiast over een website toegankelijkheid. Een dergelijke site levert een wezenlijke bijdrage aan de bevordering van participatie van burgers met een beperking. Daarnaast snijdt het mes aan twee kanten. Naast informatie en bevordering participatie, worden verschillende organisaties en voorzieningen zich bewust van hun (on)toegankelijkheid.

Dit leidt tot de volgende vragen aan het college:

1. Is het college bekend met de website www.toegankelijkrijnmond.nl in Rotterdam? Wat vindt het college hiervan?
2. Deelt het college de mening van GroenLinks dat een dergelijke website een meerwaarde heeft voor mensen met een beperking?
3. Is het college bereid om een dergelijke website mogelijk te maken, en hiervoor bijvoorbeeld samenwerking te zoeken met de universiteit, hogeschool en belangenorganisaties voor mensen met een beperking?


---- --