Ingezonden persbericht


Persbericht
20 augustus 2010

KWPN vestigt zich op KNHS-centrum in Ermelo

ERMELO (KNHS/KWPN) - Donderdagavond 19 augustus 2010 is hippische geschiedenis geschreven. De voltallige besturen van KNHS en KWPN ondertekenden een Intentieovereenkomst, die inhoudt dat het KWPN zich vestigt op de terreinen van het KNHS-centrum aan De Beek 125 te Ermelo. Beide besturen komen daarmee tegemoet aan de al heel lang levende wens van hun leden waarvan er velen lid van zowel de KNHS als het KWPN zijn. De beide organisaties beogen bovendien Ermelo uit te bouwen tot hét hippische centrum van Nederland. De ledenraden moeten nog wel hun goedkeuring aan de overeenkomst verlenen.

Gekozen is voor het ondertekenen van een document waarvan de betekenis verder reikt dan alleen de overdracht van onroerend goed. De overeenkomst is de aanzet voor een intensivering van de samenwerking tussen beide organisaties. Het KWPN koopt de Prins Willem-Alexanderhal en de nabij gelegen bedrijfswoning van de KNHS. Het KWPN gaat op van de KNHS in erfpacht verkregen grond een eigen accommodatie bouwen, bestaande uit hengstenboxen, een overdekte stapmolen, een longeercirkel en het KWPN-kantoor. De KNHS bouwt een nieuwe evenementenhal, die ook door het KWPN zal worden gebruikt. Stimulerend voor deze plannen waren de bereidwillige medewerking van de gemeente Ermelo en de door de Provincie Gelderland toegezegde subsidie van E 500.000,-- voor de bouw van de evenementenhal.

KNHS-voorzitter Martien van den Heuvel is erg ingenomen met deze ontwikkeling. "Ons bestuur is altijd in de samenwerking blijven geloven en we wisten ons verzekerd van de steun van onze leden. De sport en de fokkerij zijn voor elkaar van groot belang en ik ben blij, dat dit nu door de beide voltallige besturen met hun handtekening is bezegeld. Er moet nog heel veel gebeuren. De beide ledenraden moeten het licht op groen zetten en onze plannen moeten ook nog de goedkeuring van de gemeente Ermelo krijgen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de samenwerking zal slagen", aldus de KNHS-voorzitter.

Ook KWPN-voorzitter Henk Visser is enthousiast over de beoogde samenwerking. Hij stelt: "We hebben als bestuur geluisterd naar onze achterban. Met het nieuwe centrum hopen we de dienstverlening aan de leden verder uit te breiden. Zo kunnen de eerste bezichtiging van de hengsten en het verrichtingsonderzoek op een eigen centrum in alle rust worden gehouden, wat de kwaliteit ten goede zal komen. Fokkerij en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en komen nu feitelijk samen in één hippisch centrum. Daarnaast zal een eigen centrum de uitstraling van het stamboek naar het buitenland ten goede komen. Kees Visser en Wilco van Grunsven hebben ons gedurende het traject vakkundig geadviseerd, waarvoor ik hen een compliment wil maken."

De eerste stappen in het vervolgtraject worden al snel gezet. De ledenraad van het KWPN vergadert op 14 september 2010, twee dagen later gevolgd door de ledenraad van de KNHS. Indien zij positief oordelen zullen de plannen in samenwerking met de gemeente Ermelo worden omgezet in definitieve bouwplannen en indien nodig vergunningen. Beide besturen hebben de intentie eind 2011 de plannen grotendeels te hebben gerealiseerd.

Deze historische ondertekening vond plaats 35 jaar na de officiële opening van wat toen het nieuwe centrum van de KNF (Koninklijke Nederlandse Federatie van landelijke rijverenigingen en ponyclubs) was. Tijdens die opening in 1975 sprak graaf van Lynden van Sandenburg namens het WPN (toen nog niet koninklijk) de volgende woorden; "Fokker en gebruiker zijn leden van een gezin, al hebben zij ieder een afgebakend terrein. Zij kunnen echt niet buiten elkaar". Hij besloot zijn speech met de woorden: "Of wij misschien enige weken gastvrijheid mogen vragen om ons (het WPN) als het enigszins kan te helpen," daarbij doelend op een mogelijke samenwerking. Waarschijnlijk kon hij toen nog niet bevroeden dat dit uiteindelijk zou uitmonden in de thans getekende intentieverklaring.


---

Noot voor redacties

Noot voor redacties:
De komende periode zal door beide ledenraden in detail van gedachten worden gewisseld over dit onderwerp. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen wij hierover berichten.