Amnesty International


Amnesty International bouwt sloppenwijk op Lowlandsterrein

19 augustus 2010 Vrijdag 20 augustus barst in Biddinghuizen Lowlands los. Festival-bezoekers kunnen weer drie dagen genieten van een prachtige line-up. Naast al de muzikale en culturele hoogstandjes is er ook ruimte voor serieuze zaken. Dit jaar vraagt Amnesty International aandacht voor gedwongen huisuitzettingen in Nairobi, Kenia. Hier leven duizenden sloppenbewoners onder constante dreiging. Ze kunnen ieder moment, zonder waarschuwing, uit hun huizen worden gezet. Amnesty voert actie tegen de uitzettingen. Op het festivalterrein staat een echte sloppenwijk. Er is een loungegedeelte en er worden diverse activiteiten georganiseerd. De sloppenwijk op Lowlands is bekleed met petitielijsten. Festivalbezoekers kunnen de actie steunen door de petitie te ondertekenen.

Kijk voor meer informatie over de actie en/of ondertekenen van de petitie op onze website.

Op dit moment dreigt huisuitzetting voor de meer dan 50.000 bewoners die langs de spoorlijn in Nairobi wonen. Eind maart kondigde Kenya Railways aan dat bewoners binnen 30 dagen hun huizen moeten afbreken en het gebied dienen te verlaten. Ook dreigt er huisuitzetting van de bewoners van The Deep Sea settlement, een sloppenwijk in Nairobi, in Kenia. Bedrijven hebben hun oog laten vallen op de grond waarop de wijk is gebouwd, en de zevenduizend inwoners leven in permanente angst. Ze kunnen ieder moment, zonder waarschuwing uit hun huizen worden gezet.

Hetzelfde geldt voor de bewoners aan Nairobi-rivier in Kenia. Met het Nairobi River Basin-project willen de autoriteiten de vervuilde Nairobi-rivier schoonmaken. De woningen van zon 127.000 mensen aan de oevers dreigen daarvoor te worden gesloopt. De bewoners weten officieel van niets. Alom heerst de angst dat ze ieder moment dakloos kunnen zijn, maar in de overheidsplannen lijkt het alsof ze niet bestaan. Slachtoffers worden aan hun lot overgelaten: ze krijgen geen nieuwe woning, geen compensatie, ze zijn hun huis, hun bezittingen en vaak hun kostwinning kwijt.

Amnesty International roept de autoriteiten op onmiddellijk te stoppen met de gedwongen huisuitzettingen en de rechten van de inwoners van Nairobis sloppenwijken en informele nederzettingen te respecteren, te beschermen en na te leven. De bewoners mogen niet worden genegeerd bij het opstellen van de plannen en als hun huizen worden gesloopt mogen ze niet aan hun lot worden overgelaten.