Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Externe inhuur nog steeds veel te duur in Amsterdam

Externe inhuur nog steeds veel te duur in Amsterdam

20-08-2010 * De SP is verbijsterd dat de gemeente met de naderende bezuinigingen nog steeds voor tientallen miljoenen externe krachten inhuurt. Uit stukken van het college blijkt dat de gemeente in het eerste kwartaal van dit jaar alweer voor 21 miljoen euro externen heeft ingehuurd. Onder hen zijn vier interim-managers die meer dan 150 euro per uur verdienen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Het gaat om duizelingwekkende bedragen. Ik ben heel benieuwd naar de verantwoording door het college van die bedragen."
In de interne stukken rekent het college voor dat de externe inhuur aan het eind van 2010 ruim 85 miljoen euro zal bedragen. Dat is zeven miljoen euro minder dan vorig jaar, maar nog altijd twintig miljoen meer dan twee jaar geleden. Van der Pligt verbaast zich vooral over de posten waar tijdelijke mensen van buiten voor worden ingehuurd. "Bij de Dienst Werk en Inkomen, onder meer in het leven geroepen om uitkeringsgerechtigden aan een baan te helpen, zijn tot april voor 2,1 miljoen euro uitzendkrachten aan het werk gezet. Hadden ze dan niet beter wat uitkeringsgerechtigden aan een baan kunnen helpen binnen de dienst?", aldus Van der Pligt.

Verder valt in het overzicht de inhuur door de Bestuursdienst op. Daar werd de eerste 3 maanden van dit jaar voor een klein miljoen aan tijdelijke beleidsadviseurs ingehuurd. Van der Pligt: "Terwijl het geven van beleidsadvies toch de belangrijkste taak van die dienst is en er al een emmer vol beleidsadviseurs in vaste dienst werken. De SP vreest het ergste voor de aankomende bezuinigingsronde als het college niet kritischer gaat kijken naar de externe inhuur van zijn eigen diensten."
De SP heeft vandaag kritische vragen hierover gesteld aan het college.