Politie Groningen

Twaalf verdachten aangehouden voor zes mishandelingen

Appingedam, 20-08-2010 o De politie heeft twaalf jongens aangehouden die worden verdacht van zes mishandelingen in het centrum van Appingedam. De mishandelingen vonden in een tijdsbestek van nog geen twee uren plaats in de nacht van zondag 11 op maandag 12 juli. Eén van de verdachten werd op aanwijzing van twee slachtoffers op heterdaad ingerekend. De overige verdachten zijn de afgelopen weken aangehouden en verhoord.

Geweld zonder aanleiding

De verdachten zijn jongens en mannen in de leeftijd van 13 tot 26 jaar uit Delfzijl en Appingedam. Zonder enige aanleiding ontstond in een tijdsverloop van nauwelijks twee uren woordenwisselingen met de slachtoffers. Hierbij gebruikten de verdachten vervolgens ook fysiek geweld. Hierdoor liep één van de slachtoffers gebroken tanden op. De andere mishandelingen resulteerden in meerdere en diverse kneuzingen. Gealarmeerde agenten konden op aanwijzing van twee slachtoffers een van de verdachten op heterdaad aanhouden. In eerste instantie was niet duidelijk wat er precies gebeurd was. Na politie-onderzoek wordt de groep verantwoordelijk gehouden voor in totaal zes mishandelingen. Niet alle slachtoffers deden direct melding bij de politie. De leeftijden van de slachtoffers variëren van 15 tot en met 32 jaar en komen ook uit Delfzijl en Appingedam.

Motief

De verdachten verklaren uit verveling en stoerdoenerij te hebben gehandeld. Ook bleek het merendeel onder invloed van verdovende middelen en alcohol te zijn. De groep verdachten zijn bekenden van de politie.

Dossier

De politie heeft het onderzoek afgerond. Het dossier wordt overhandigd aan het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist over strafvervolging.