Ministerie van Buitenlandse Zaken

EUR3,6 miljoen extra voor noodhulp Pakistan

Nederland geeft EUR3,6 miljoen extra voor noodhulp Pakistan

Nieuwsbericht | 20 augustus 2010 | Noodhulp

Nederland stelt EUR3,6 miljoen extra beschikbaar voor de slachtoffers van de overstromingsramp in Pakistan. Nederland deed deze toezegging gisteren in New York tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) over Pakistan. Deze nieuwe Nederlandse bijdrage gaat naar de noodhulpoperaties van het Wereldvoedselprogramma WFP (EUR2 miljoen) en van UNICEF (EUR1,6 miljoen).

Met deze extra steun aan WFP draagt Nederland bij aan het uitdelen van voedselpakketten voor ongeveer 6 miljoen mensen voor de komende maanden. Verder verleent WFP logistieke steun aan de algehele hulpoperatie. Met de bijdrage aan UNICEF kan deze organisatie zorgen voor voeding voor zuigelingen, jonge kinderen en hun moeders en voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dat laatste is dringend nodig om verspreiding van ziekten door vuil overstromingswater tegen te gaan.

De bijdrage van Nederland komt bovenop de eerdere bijdragen van EUR1 miljoen via het Internationale Rode Kruis en EUR2 miljoen via WFP.

De AVVN kwam bij elkaar om internationale aandacht voor de ramp in Pakistan te vragen en de financiering van de internationale noodhulpoperatie te bespreken. De Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon, verklaarde dat 15 tot 20 miljoen mensen zijn getroffen. Dit is meer dan de slachtoffers van de Tsunami (2004), de aardbeving in Kashmir (2005), cycloon Nargis (2008) en de aardbevingsramp in Haïti (2010) bij elkaar.