Politie Hollands Midden

Vlist - Te zware vrachtwagen met oplegger van de weg

Vlist, 20-08-2010 o Donderdagochtend 19 augustus is een vrachtwagen met oplegger van de West-Vlisterdijk geraakt. De West-Vlisterwijk is een zogenoemde 15-tons weg. De combinatie van de gestrande vrachtwagen inclusief de lading overschreed ruimschoots dit gewicht.

De vrachtwagenchauffeur, een 37-jarige man uit Lunteren, verklaarde dat hij moest uitwijken voor een lijnbus en dat hij vervolgens tot stilstand kwam in de berm. Toegesnelde Vlistenaren hebben met behulp van tractoren geholpen om de combinatie met kabels vast te zetten. De lading werd vervolgens overgepompt in een andere vrachtwagen met aanhanger.

Deze combinatie met de overgepompte lading is gewogen op een weegbrug, het totaal gewicht bedroeg 48.300 kg. Ver boven de toegestane limiet. Het Hoogheemraadschap is aanwezig geweest om de schade aan de weg te onderzoeken. Het ongeval had met name de weg en de berm beschadigd. Daarna kon de combinatie getakeld worden en is ook nog het gewicht van de vrachtwagen door de verkeersongevallendienst gemeten. Uiteindelijk kon de vrachtwagen op eigen kracht doorrijden.

De politie maakt op basis van het rapport van de verkeersongevallendienst proces-verbaal op.

Voorkomen van schade aan de weg De politie controleert regelmatig op het overschrijden van de 15 ton-limiet. De Krimpenerwaard kent namelijk een zeer slappe bodemgesteldheid, waardoor al snel schade ontstaat aan wegen en leidingen die in de grond lopen. Vrachtwagens die meer dan 15 ton vervoeren kunnen rekenen op een proces-verbaal wat doorgaans leidt tot fikse bekeuringen.