ProRail

Persbericht

20-08-2010

Meer fietsklemmen treinstation Barneveld-Noord

Reizigers naar station Barneveld-Noord en gebruikers van het transferium hebben de beschikking gekregen over 176 extra overkapte fietsenklemmen. Daarmee groeit aldaar het aantal stallingplaatsen van 416 naar 592. De gehele fietsenstalling is voorzien van een glazen overkapping met verlichting. Gemeente Barneveld, provincie Gelderland en ProRail financieren deze fietsenstallingen.

In de fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gemakkelijk en veilig stallen. Zo is er rekening gehouden met zichtlijnen. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden tevens meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten. Voor uitbreiding van de stalling is een deel van de vijver gedempt.

Ruimte voor de fiets

De vernieuwing van de onbewaakte fietsenstalling in Barneveld-Noord is onderdeel van het landelijke ProRailplan âRuimte voor de fietsâ. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken verbetert ProRail fietsenstallingen en lost fietsparkeerproblemen op bij stations, door vervanging en uitbreiding van bestaande stallingen en door nieuwbouw. Inmiddels zijn in dit kader 150.000 onbewaakte plaatsen, 30.000 bewaakte plaatsen en 13.000 fietskluizen op stations gerealiseerd.

Overal wordt hetzelfde type rekken en kluizen geplaatst. Ruim 300 stallingen in Nederland zijn omgebouwd. âRuimte voor de fietsâ loopt tot 2012. ProRail verwacht met de nieuwe fietsenstallingen het gebruik van de fiets in het voor- en natransport te stimuleren. Bijna 40 % van de treinreizigers komt op de fiets naar het station. ProRail adviseert het programma ook na 2012 voort te zetten gezien de verdere groei van het fietsverkeer.