ProRail

Persbericht

20-08-2010

Meer fietsklemmen treinstation Deventer Colmschate

Het aantal plaatsen in de fietsenstalling bij treinstation Deventer Colmschate is ruimschoots verdubbeld. Er waren in totaal 208 fietsplaatsen, maar nu zijn er 528 fietsplaatsen. De fietsenstalling heeft een glazen overkapping met verlichting. Provincie Overijssel en ProRail financieren deze fietsenstalling.

In de fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gemakkelijk en veilig stallen. Zo is er rekening gehouden met zichtlijnen. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden tevens meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten. Naast de extra fietsenrekken zijn er ook 20 fietskluizen bijgeplaatst voor extra zekerheid van een veilige stalling. Komende week worden de laatste restwerkzaamheden afgerond, maar de stalling is al wel open voor het publiek.

Ruimte voor de fiets

De vernieuwing van de onbewaakte fietsenstalling in Deventer Colmschate is onderdeel van het landelijke ProRailplan âRuimte voor de fietsâ. Inmiddels zijn in dit kader 150.000 onbewaakte plaatsen, 30.000 bewaakte plaatsen en 13.000 fietskluizen op stations gerealiseerd.

Investeren in fietsenstallingen

Veertig procent van de treinforenzen maakt gebruik van de fiets om naar het station te komen. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken lossen ProRail en de provincie Overijssel fietsparkeerproblemen bij 10 stations in Overijssel op. Dit gebeurt door vervanging en uitbreiding van bestaande fietsstallingen en door nieuwbouw. De totale investering van het project bedraagt 3,2 miljoen euro. De provincie Overijssel neemt daarvan de helft voor haar rekening. Hierbij gaat het om de stations van Hardenberg, Dalfsen, Deventer, Deventer Colmschate, Gramsbergen, Heino, Mariënberg, Ommen, Steenwijk en Wijhe.

Fietsverbindingen

De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat iedereen zich gemakkelijk, veilig en vlot kan verplaatsen. Zowel op het platteland als in de dorpen en steden investeert de provincie samen met gemeenten en andere instanties daarom in aantrekkelijke en veilige fietsverbindingen en voorzieningen voor de fiets. Daarnaast stimuleert de provincie het fietsgebruik in combinatie met andere vervoersmiddelen, zoals de auto en het openbaar vervoer, door het aanleggen van fietsenstallingen en het uitbreiden van fietsverhuurpunten.