FNV KIEM

FNV KIEM / BV Pop waarschuwt deelnemers `The Voice of Holland' voor contract met Talpa

vrijdag 20 augustus 2010

Deelnemers aan de nieuwe talentenshow `The Voice of Holland', die dit najaar door RTL4 wordt uitgezonden, worden gewaarschuwd het deelnemerscontract dat producent Talpa hen voorafgaand aan hun deelname voorlegt, niet te tekenen. "Bij het presenteren van de contracten," vertelt Caspar de Kiefte, bestuurder van FNV KIEM / BV Pop, "is
-wellicht onbedoeld- de indruk ontstaan dat zowel het platencontract, als ook het deelnemerscontract, goedgekeurd is door een onafhankelijke jurist en bestuurslid van o.a. SENA, BUMA en BV Pop. Dat is nadrukkelijk niet het geval. Het platencontract is door voormalig FNV KIEM bestuurder Hans Kosterman gecheckt en goedgekeurd, maar het deelnemerscontract niet."

Alle rechten uit handen
In het deelnemerscontract staat een aantal punten waar FNV KIEM / BV Pop het niet eens is. "Het heetste hangijzer in dat contract is het feit dat jonge talenten voor onbepaalde tijd, dus de rest van hun leven, onherroepelijk allerlei rechten uit handen geven," legt De Kiefte uit. "Dat betekent dus bijvoorbeeld dat de deelnemer wanneer hij of zij het contract tekent voor onbepaalde tijd het exploitatierecht op de gemaakte opnames op ondermeer televisie, internet, cd en/of dvd uit handen geeft. Ook voor zelfstandige exploitaties van het materiaal die niet meer gerelateerd zijn aan het oorspronkelijke programma. En alles zonder enige vergoeding.

Geen ander contract meer mogelijk
Ook volgens voormalig FNV KIEM / BV Pop bestuurder Hans Kosterman is het deelnemerscontract een `zwaar blok aan het been' van de aankomend artiest: "Iemand die de ambitie heeft om professioneel de muziek in te gaan kan en mag geen contract meer aangaan met een andere vergelijkbare partij, om de doodeenvoudige reden dat deze artiest nooit aan de verplichte garanties en vrijwaringen in dergelijke contracten kan voldoen met betrekking tot het geven van zekerheid over de exclusiviteit die wordt verlangd."

Niet tekenen
Het voorstel van Kosterman aan Talpa om het na de overeenkomst opgenomen materiaal onbeperkt te mogen gebruiken voor promotie van `The Voice of Holland', maar voor andere commerciële activiteiten nieuwe afspraken met de artiesten te maken, is door Talpa van tafel geveegd. "FNV KIEM / BV Pop adviseert alle deelnemers aan `The Voice of Holland' dus met klem om het deelnemerscontract niet te tekenen," benadrukt Caspar de Kiefte nogmaals. "FNV KIEM / BV Pop stemt pertinent niet in met de inhoud van dit contract en zou graag zien dat er voor elk ander gebruik dan promotie voor `The Voice of Holland' nadere afspraken gemaakt worden. Elke mogelijke carrière in de muziekindustrie wordt door dit contract al in de knop gebroken, want wie dit tekent kan nooit meer een exclusief recht overdragen aan iemand waarmee hij of zij later in zee zou willen gaan. Voor artiesten die al een contract hebben en al één of meerdere platen hebben opgenomen (dit programma richt zich niet op absolute beginners, maar op de groep talenten die al een stuk verder zijn. En er zitten dus artiesten bij die al lopende verplichtingen hebben) zal dit contract - in de regel - in strijd komen met contracten die ze al hebben."