Gemeente Almere

Markerkant werkt aan veiligheid

20-08-2010 | Start: 11:00 | Eind: 12:30 | Locatie: Nuon, Markerkant 12-10 (op het terrein buiten als het weer het toelaat)

Burgemeester Jorritsma tekent samen met de ondernemers en de politie op vrijdag 20 augustus het eerste certificaat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerrein de Markerkant. Na bedrijventerreinen de Steiger en de Veluwse kant is dit het derde terrein in Almere waar een KVO procedure is opgestart. De gemeente streeft naar een hoger niveau van veiligheid op bedrijventerreinen en één van de instrumenten om dit te bereiken is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

De Markerkant

De Markerkant is een groot bedrijventerrein met zeer verschillende soorten bedrijvigheid. Van kleine éénmansbedrijfjes tot grote bedrijven zoals de NUON. De Werkgroep KVO Markerkant is zeer voortvarend van start gegaan. Na iets meer dan een half jaar tijd kan nu al het eerste certificaat worden uitgereikt en dat is bijzonder snel. Vanaf nu gaat de aandacht uit naar het uitvoeren van het Plan van Aanpak. De maatregelen in dit plan gaan vooral over zaken als de verkeersveiligheid, de verlichting en het schoon maken en houden van het bedrijventerrein.

KVO algemeen

Het belangrijkste bij een KVO traject is een goede samenwerking tussen alle betrokkenen om met elkaar te werken aan duurzame veiligheid op het bedrijventerrein. De betrokkenen zijn de ondernemers, de politie, Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Almere (SBBA) en de afdelingen Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH), Economische Zaken en de vakdiensten van de gemeente. De belangrijkste voorwaarde voor een KVO procedure is dat er een ondernemerskring of - vereniging is. Als deze er nog niet is wordt de oprichting van een dergelijke kring of vereniging gestimuleerd door de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA). De gemeente werkt dan ook nauw samen met de VBA.

Het KVO is een instrument waarmee de verschillende partijen samen kunnen werken aan het veiliger maken van bedrijventerreinen of winkelomgevingen. Voor het verkrijgen van het certificaat moet een aantal stappen doorlopen zijn zoals een nulmeting, een samenwerkingsovereenkomst en een plan van aanpak. Het certificaat geeft het bewijs dat de opgestelde maatregelen daadwerkelijk ten uitvoer worden gebracht. In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-methode.